El ministre de Seguretat social, Jose Luis Escrivá, va fer saltar les alarmes aquest dijous quan, contra tot pronòstic, va anunciar que la generació del 'baby boom' hauria de treballar més temps si volia mantenir les seves pensions tal com estaven previstes; si no, veurien ajustats els seus ingressos un cop es jubilessin. 

Vint-i-quatre hores més tard, el mateix ministre ha rectificat les seves declaracions al·legant que el mecanisme d'equitat intergeneracional, el que reduiria les pensions d'aquesta generació, encara no s'ha negociat i, de fet, encara no està ni sobre la taula. A més, el ministre ha assegurat que van ser "reflexions en veu alta" i que "no va tenir el seu millor dia".

Així ho ha dit el titular de la Seguretat Social en una roda de premsa al costat de la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Yolanda Díaz, per informar sobre les últimes dades de l'atur, que han marcat una reculada històrica aquest mes de juny després de les males xifres provocades per la pandèmia.

A part de les excuses sobre les seves paraules, Escrivá ha lamentat que "probablement se'm va entendre malament" i ha destacat que s'ha de valorar "l'avenç extraordinari" que suposa la reforma parcial de les pensions que van signar aquest dijous el govern espanyol i els agents socials, que, entre altres acords, deroga el factor de sostenibilitat, una mesura que vinculava les pensions amb l'augment de l'esperança de vida, i ha recordat que a partir d'ara les pensions aniran vinculades de forma "permanent" amb l'IPC, tant per als pensionistes actuals com per als futurs.

Els sindicats no pactaran cap retallada

Davant de les polèmiques declaracions d'Escrivá, el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, ja va avisar aquest dijous que les paraules del ministre eren una "sortida de to" i també va advertir que, en cap cas, els sindicats donaran suport a una retallada de les pensions.

Així ho va assegurar en declaracions a la Cadena Ser, on Álvarez va assenyalar, com també ha dit avui Escrivá, que el factor d'equitat encara "no està ni plantejat" i sobre el qual encara no s'ha portat "cap proposta" a la taula de negociació. "Em sembla una sortida de to el dia de la signatura d'una certa consideració", ha indicat.

Reforma de les pensions

Com ja s'ha dit moltes vegades, el pacte signat aquest dijous és només la primera part de la reforma de pensions que Espanya es va comprometre a fer amb Brussel·les en el Pla de Recuperació. Dins d'aquest primer pacte se suprimeixen dos dels aspectes més polèmics de la reforma de pensions aprovada pel PP l'any 2013: l'índex de revalorització de les pensions (IRP), que limitava la pujada anual a un 0,25% en situacions de dèficit, i l'anomenat factor de sostenibilitat.

És per això que l'acord, desenvolupat en forma d'avantprojecte de llei, garanteix el manteniment del poder adquisitiu de les pensions contributives, incloses les mínimes, en vincular la revalorització anual amb la variació interanual mitjana de l'IPC dels 12 mesos anteriors a desembre de l'any anterior. Si aquesta variació fos negativa, l'import de les pensions no variarà al començament de l'any.

Tal com ha avançat en múltiples ocasions el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, en l'avantprojecte s'estableixen una sèrie de mesures per desincentivar la jubilació anticipada del mercat laboral quan aquesta és voluntària. Així, el text limita amb caràcter general les jubilacions forçoseses prohibeixen abans dels 68 anys i només es permetran als sectors amb baixa presència femenina, en els quals la sortida del treballador jubilat forçosament comporti la contractació d'una dona, i sempre que el treballador retirat tingui dret al cobrament del 100% de la seva pensió per haver tingut una llarga carrera.

Alhora, aquesta reforma també penalitzarà tots aquells treballadors que s'acullin a la jubilació anticipada voluntària. En aquest cas s'augmenten les penalitzacions dels que vulguin retirar-se 24 o 23 mesos abans de l'edat legal, però es rebaixen per als que ho facin en la resta de possibilitats: 22 mesos abans, 21 mesos abans... Es tracta que les persones que es jubilen anticipadament de forma voluntària retardin dos o tres mesos la seva decisió per obtenir una pensió millor que amb les regles actuals. Les condicions d'accés a la jubilació anticipada involuntària (a la qual accedeixen, fins i tot quatre anys abans de l'edat legal, les persones que han perdut la seva feina) es milloren en tots els casos.

Si la jubilació anticipada es desincentiva, la que s'incentiva amb aquesta nova reforma és la jubilació demorada. Es preveu una pujada del 4% a la pensió o un pagament d'una vegada (que podria arribar als 12.060 euros) per cada any que un treballador decideixi retardar la seva edat de jubilació més enllà de l'edat legal.

 

Imatge principal: Ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, i vicepresidenta Yolanda Díaz - EFE