El govern espanyol reduirà la pensió un 21% a tots aquells que decideixin avançar dos anys la seva jubilació i que comptin amb menys de 38 anys i 6 mesos cotitzats, segons es desprèn en un esborrany de la nova llei de pensions compartit entre el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, els sindicats i la patronal al qual ha tingut accés El Independiente. Amb la legislació actual, aquesta penalització per aquells treballadors que es jubilen amb dos anys d'antelació és del 16%.

En aquest sentit, el govern espanyol i els agents socials han aplanat el camí per a tancar un acord sobre el primer paquet de la reforma de les pensions, la qual cosa podria produir-se en la reunió que mantindran el dilluns, una vegada que s'han acostat postures per a la derogació del factor de sostenibilitat. A més, segons apunta Efe en els últims dies s'hauria desbloquejat aquest últim punt, que mantenia encallat l'acord, amb una postura que satisfà a totes les parts, mentre que s'ha continuat avançant en altres temes que seguien pendents.

Des de CCOO han subratllat que l'acord "encara no està tancat" i que en la reunió del pròxim dilluns esperen que es tanquin totes les qüestions que queden per determinar. També des d'UGT assenyalen que l'acord no està tancat i que esperen també poder tancar tots els aspectes en la reunió del dilluns.

Segons ha avançat la Cadena Ser, el text normatiu de la reforma contemplarà finalment la derogació d'aquest factor quan la nova reforma entri en vigor, alguna cosa que està previst per a gener de 2022. Alhora, es recollirà un compromís ferm de negociació entre l'Executiu i els agents socials per a reemplaçar aquest factor pel mecanisme d'equitat intergeneracional compromès amb Brussel·les en el pla de recuperació.

Des de la Seguretat Social eviten donar detalls sobre l'estat de la negociació que s'ha prolongat durant mesos i únicament assenyalen que "s'estan ultimant petits detalls". La derogació tant de l'índex de revaloració de les pensions com del factor de sostenibilitat, tots dos inclosos en la reforma del PP de 2013, ha estat el principal reclam en matèria de pensions per als sindicats i així quedava recollit en l'esborrany de l'acord d'aquesta reforma, que va transcendir al maig.

No obstant això, tal com expliquen les fonts consultades, la postura de Seguretat Social va canviar quan es va transposar l'acord a la redacció normativa, alguna cosa que atribueixen a "algun desacord" en el si del Govern, alguna cosa que sembla solucionat i que podria donar lloc a un acord del diàleg social dilluns que ve.