S’apropa Sant Jordi 2022 i ja fa dies que Revers s’ha omplert d’articles relacionats amb la literatura. No ho podem evitar, som catalans i, a més, treballem al món de la cultura; el 23 d’abril és un dia especial. És per això que fins i tot des de l’apartat de sèries volem parlar de llibres, portant-vos les millors adaptacions de novel·les a la televisió. Una tria que no ha estat gens fàcil, perquè la compra de drets de publicacions escrites per fer-ne sèries és cada vegada més habitual per part de productores i plataformes que es volen assegurar el tir, i el resultat és una quantitat ingent de ficcions que parteixen de llibres, algunes de les quals potser ni sabíeu que eren adaptacions.

📚 Llibres Sant Jordi 2022: recomanacions i totes les novetats editorials
 

1
Joc de Trons
HBO Max
Les 4 millors adaptacions de llibres a la televisió

A George RR Martin, autor de la saga de Cançó de gel i foc en la que es basa la sèrie, l’estimem i l’odiem a parts iguals. L’amor neix d’haver creat el relat que s’ha convertit en una de les millors sèries de la història de la televisió. L’odi, de deixar-nos a mitges. Ja fa deu anys que es va publicar el cinquè volum i encara esperem el sisè, Els vents de l’hivern, de manera que la sèrie va haver de seguir pel seu compte, cosa que va provocar una gran davallada de qualitat, privant-nos d’un final a l’altura de la sèrie. El que sí que es va mantenir elevat va ser el pressupost per oferir les batalles més espectaculars que hem vist mai en televisió, a l’espera del que pugui fer una altra esperada adaptació que arriba aquest setembre, la d’El senyor dels anells.

Tràiler de Joc de Trons
2
Mozart in the jungle
Amazon Prime
Les 4 millors adaptacions de llibres a la televisió

El millor retrat en televisió del món de la música clàssica també és una adaptació literària, en aquest cas de les memòries de l’oboista Blair Tindall sobre la seva carrera professional a Nova York. En la ficció, ella es converteix en la Halley, que aconsegueix entrar a l’orquestra simfònica de la ciutat i passa a estar a les ordres del Rodrigo, un peculiar director amb qui mantindran una complicada relació. La sèrie té molt de sentit de l’humor i tot tipus de conflictes entre artistes, però, sobretot, una gran capacitat per apropar una professió com la de músic d’orquestra a tots els públics.

🌹 Sant Jordi 2022: com serà el 23 d'abril?
 

Tràiler de Mozart in the jungle
3
Gambito de dama
Netflix
Les 4 millors adaptacions de llibres a la televisió

L’adaptació d’una novel·la més vista a Netflix és Els Bridgerton, però la que potser va tenir un impacte més gran és la sèrie basada en l’obra de Walter Tevis de l’any 1983. I és que Gambito de dama no només es va endur tots els premis aquell any, tant la sèrie en si com la magnètica interpretació d’Anya Taylor-Joy, sinó que es va convertir en tot un fenomen social que va fer que moltíssima gent comencés a interessar-se pels escacs. De fet, la sèrie és responsable de la venda de moltíssims llibres arreu del món, ja sigui de la pròpia novel·la original, que es va convertir en un supervendes, com de manuals d’obertures i estratègies per convertir-se en escaquistes igual que la protagonista.

Tràiler de Gambito de dama
4
Little fires everywhere
Amazon Prime
Les 4 millors adaptacions de llibres a la televisió

La darrera recomanació que parteix d’un llibre és la del best-seller de Celeste Ng, adaptada per Hello Sunshine, la productora de Reese Whiterspoon, que ja havia fet el mateix amb Big little lies. I igual que a l’èxit d’HBO, l’actriu també es queda aquí amb un dels papers protagonistes per, acompanyada de Kerry Washington, retratar la duresa del racisme i la diferència de classes a Estats Units a través de la història d’una mare i una filla que es muden a un poble aparentment idíl·lic, però que amaga molts secrets. Una minisèrie de 8 episodis que enganxa des del primer a l’últim minut, ple de focs com el que treia per la boca el drac de Sant Jordi.

🎰 Grossa de Sant Jordi 2022: així serà el sorteig
 

Tràiler de Little fires everywhere