Poques coses són més addictives que una bona novel·la negra. Gènere de moda des de fa uns anys, aquest Sant Jordi 2022 són molts els crims de paper que trobareu a parades i prestatgeries de llibreries. Per fer-vos més fàcil la tria entre totes les novetats editorials, des de la nova novel·la de Sebastià Bennasar, el més refinat assassí nostrat, a bestsellers en sèrie com Jo Nesbø, entre altres, aquests són els cinc exercicis literaris criminals que us recomanem des de Revers

🌹 Sant Jordi 2022, en directe: última hora de la diada del 23 d'abril

1
El somriure dels guepards
Sebastià Bennasar
La novel·la negra torna per Sant Jordi 2022: Els 5 títols imprescindibles

Gener del 2022. Amb Catalunya en plena onada de fred, en Pascal Neige ha d'esbrinar qui ha matat en Michel Aubriot, un dels darrers supervivents de la màfia lionesa que dirigia el seu pare i que ara lidera ell amb les seves germanes i el seu amant. A la vegada, ha de controlar que tothom que conrea marihuana al país pagui el seu tribut. A en Pascal l'espera una setmana de bojos si vol continuar mantenint el somriure dels guepards.

Sebastià Bennasar és un dels grans assassins en sèrie de la nostra literatura. Autor de més d'una trentena de referències, l'escriptor mallorquí ara amplia el seu catàleg bibliogràfic amb El somriure dels guepards (Crims.cat). Una nova història de la família Neige i la seva banda criminal. Una novel·la addictiva, violenta, sexual, que aconsegueix barrejar amb eficàcia la brutalitat de sèries com Gangs of London amb la millor tradició literària del gènere negre a casa nostra.

Portada El somriure dels guepards 150
El somriure dels guepards
2
El cuiner de l'Alcyon
Andrea Camilleri
La novel·la negra torna per Sant Jordi 2022: Els 5 títols imprescindibles

Penúltima entrega d'un dels personatges més icònics de la literatura negra: el comissari Montalbano de l'enyorat Andrea Camilleri. El tancament d'una fàbrica de barques i el posterior suïcidi d'un dels treballadors porten al límit la resistència moral del comissari Montalbano, decidit a plegar abans que el comandant faci efectiva la dissolució de la comissaria. La moral dels agents, per terra, només remunta amb el repte que representa l'aparició d'una goleta molt misteriosa, l’Alcyon, al port de Vigata. No triguen a descobrir que a dins s'hi fan els negocis més bruts, però el problema és: com enxampar-los, si sempre s'acaben refugiant en aigües internacionals? El cuiner de l'Alcyon (Edicions 62) és el més cinematogràfic i internacional dels episodis de Montalbano, gairebé una novel·la d’espies, en què el comissari ha de tractar amb agents secrets, l’FBI i l’acostumada mala vida local. La mala jeia del comissari no havia arribat mai tan lluny.

El cuiner de l'Alcyon
El cuiner de l'Alcyon
3
L’home de la gelosia
Jo Nesbø
La novel·la negra torna per Sant Jordi 2022: Els 5 títols imprescindibles

Les passions més poderoses esclaten en el nou llibre de Jo Nesbø, L’home de la gelosia (Proa). Dues nouvelles i deu relats més, en què el mestre del thriller nòrdic ens submergeix en històries en què esclaten les pitjors conseqüències de les passions humanes. I si en un primer bloc de relats la preeminència és per a la gelosia, la infidelitat i el desig, en el segon ens situem en un futur proper, distòpic per moments, on la supervivència, l’egoisme i la competició agafen el relleu: un inspector de policia grec que les lliçons de la vida han convertit en un expert en gelosia, un taxista que troba una arracada de la seva dona en un cotxe que pertany al seu cap, l’estrany vincle que s’estableix entre dos passatgers del vol cap a Londres, un psicòleg a sou del crim organitzat... Nesbø també ens porta a una futura Amèrica on l’elit de classe alta espera que els rescatin des de dalt d’un gratacel, mentre la gent del carrer lluita per la supervivència.

portada lhome de la gelosia jo nesbo 202203040850
L'home de la gelosia
4
El mentalista
Camilla Läckberg i Henrik Fexeus
La novel·la negra torna per Sant Jordi 2022: Els 5 títols imprescindibles

Escriptora essencial en l'escena literària criminal nòrdica, Camilla Läckberg (aquesta vegada escrivint a quatre mans amb Henrik Fexeus) torna a les llibreries amb el thriller El mentalista (Columna Edicions). 

En un parc d’atraccions, als afores d’Estocolm, apareix el cos d’una jove assassinada de manera macabra: dins d’una caixa de fusta, travessada per diverses espases. L’agent de policia Mina Dabiri, reservada i metòdica, forma part de l’equip especial d’investigació que es fa càrrec del cas. Quan la Mina esgota totes les possibles pistes, recorre al conegut mentalista Vincent Walder perquè els ajudi a desxifrar els indicis que sembla que connecten l’assassinat amb el món de l’il·lusionisme. Quan apareix un altre cadàver, la Mina i en Vincent comprenen que s’enfronten a un assassí en sèrie, en una trepidant cursa contra rellotge per desxifrar els codis numèrics i les trampes visuals d’una ment brillant i perversa. Un viatge apassionant a la part més fosca de la ment humana que no deixarà cap lector indiferent.

portada el mentalista camilla lackberg
El mentalista
5
Bobby March no morirà mai
Alan Parks
La novel·la negra torna per Sant Jordi 2022: Els 5 títols imprescindibles

Bobby March no morirà mai (Univers) és la tercera entrega de l'addictiva sèrie Harry McCoy firmada per l'escocès Alan Parks. Juliol de l'any 1973. Glasgow viu col·lapsada pel tràfic de drogues, i Bobby March, una estrella de rock, l'autèntic heroi local, ha mort d'una sobredosi en un hotel del centre de la ciutat. L'Alice Kelly només té tretze anys i ha desaparegut. I, mentre tot això passa, la neboda del superior de McCoy, que freqüenta unes amistats molt poc recomanables, s'ha absentat de manera força sospitosa, primer, i preocupant, després. Harry McCoy, de manera extraoficial, l'haurà de trobar, alhora que intenta mantenir a ratlla una ciutat cada vegada més desbocada. McCoy sap de què va la cosa, però tindrà prou temps? 

bobby march no morira mai
Bobby March no morira mai