La boca seca és una afecció que té lloc quan les glàndules salivals no produeixen prou saliva. La sequedat a la boca també pot causar altres símptomes, com a mal alè, coll sec i llavis esquerdats.

La saliva és una part necessària en el procés de digestió. Ajuda a humitejar i descompondre els aliments i funciona com un important mecanisme de defensa per ajudar el cos a mantenir una bona salut dental, protegint la boca de malalties.

La boca seca no és una afecció mèdica greu per si sola, però a vegades, és un símptoma d'una altra afecció subjacent que requereix tractament. També pot provocar complicacions, com a càries i nafres a la boca.

Què causa la boca seca

Són molts els factors que poden causar sequedat a la boca. Convé aclarir que una boca seca no significa necessàriament que es tingui una afecció subjacent. Les següents són les principals causes que causen sequedat bucal.

 • Deshidratació

La deshidratació ocorre quan el cos perd massa líquid sense reposar-se. Això pot ocórrer a causa de vòmits, diarrea, sudoració excessiva o pèrdua de sang. Quan està deshidratat, el cos no produeix tanta saliva com ho fa normalment, la qual cosa pot fer que la boca se senti seca.

 • Medicaments

La boca seca pot ser un efecte secundari de molts tipus de medicaments. Alguns dels tipus més comuns tracten la depressió, l'ansietat, la diarrea, la pressió arterial alta i l'asma. Els antihistamínics, els diürètics i alguns medicaments de quimioteràpia també poden reduir la producció de saliva.

 • Radioteràpia

La boca seca és un efecte secundari comú de rebre radioteràpia al cap o el coll. La radiació danya les glàndules salivals, reduint la secreció de saliva.

 • Estrès i ansietat

Quan estàs estressat o ansiós, el teu cos produeix més cortisol, l'hormona de l'estrès. Quan els nivells de cortisol augmenten a la saliva, pot canviar la composició de la mateixa i provocar sequedat a la boca.

 • Envelliment

És comú experimentar sequedat a la boca a mesura que envelleix. Això pot deure's a problemes de salut, certs medicaments i canvis en la capacitat del cos per processar els medicaments que prenen.

 • Respiració bucal i roncs

Respirar per la boca fa que la saliva s'evapori. Roncar amb la boca oberta pot tenir el mateix efecte. Això pot fer que la boca s'eixugui o empitjori la sequedat existent.

 • Tabaquisme

Fumar provoca una reducció considerable de producció de saliva, un fet que es pot revertir de manera natural quan es deixa el tabac.

Mano sosteniendo un cigarrillo
Brollo sostenint un cigarret / Unsplash

Condicions que poden causar sequedat a la boca

La boca seca també pot ser causada per diverses condicions de salut com les que s'assenyalen a continuació.

 • Diabetis

La boca seca és un símptoma comú de la diabetis tipus 1 i tipus 2. L'augment dels nivells de sucre a la sang pot afectar la producció de saliva. Les persones amb diabetis sovint són propenses a la deshidratació i també prenen medicaments que poden causar sequedat a la boca.

 • Candidiasi bucal

La candidiasi oral és una infecció per fongs a la boca. La infecció causa inflamació, que pot danyar les glàndules salivals amb les consegüents dificultats per produir prou saliva.

 • Dany a un nervi

Una lesió, infecció, cirurgia o accident cerebrovascular que faci malbé els nervis del cap o el coll pot afectar la capacitat de les glàndules salivals per produir saliva.

 • Fibrosi quística

La fibrosi quística és una condició genètica que danya els sistemes digestiu i respiratori. Pot afectar negativament la funció de les glàndules salivals.

 • Trastorns autoimmunes

En una condició autoimmune, el sistema immunitari ataca per error al cos. La condició autoimmune més comuna associada amb la boca seca és la síndrome de Sjögren. Aquesta malaltia consisteix en la inflamació de les glàndules salivals, la qual cosa provoca sequedat a la boca.

 • Alzheimer

La malaltia d'Alzheimer pot interferir amb la capacitat d'una persona per mantenir-se ben hidratada. A més, les persones amb Alzheimer poden tenir dificultats per seguir les instruccions per prendre medicaments per a la boca seca.