El mal alè generalment s'origina a la boca, on els bacteris sempre són presents. Quan menges, entre les teves dents queden restes de menjar i els bacteris creixen en ells, i alliberant compostos de sofre que deixen pudor.

La causa més comuna del mal alè és la mala higiene dental. Si no et raspalles les dents ni utilitzes fil dental amb freqüència, els bacteris de la teva boca continuaran creixent i una fina pel·lícula de bacteris coneguda com a placa dental s'acumularà a les teves dents. Quan la placa no es raspalla almenys dues vegades al dia, produeix una pudor i condueix a un altre procés pudent, la càries dental.

Encara que més del 90 per cent dels casos de mal alè s'originen a la boca, ocasionalment la font del problema prové d'una altra part del cos. Pot ser el resultat del reflux d'àcid, que condueix a la regurgitació parcial de líquid de mal sabor. Altres possibles causes inclouen infeccions, complicacions de la diabetis i insuficiència renal. Començar una nova dieta, com la dieta cetogènica, també pot provocar certa olor en l'alè.

Boca abierta
Boca oberta / Unsplash

Remeis casolans per al mal alè

  • Julivert

El julivert és un remei bastant conegut per al mal alè. La seva aroma fresca i el seu alt contingut en clorofil·la tenen un efecte desodorant i combatre els compostos sulfurosos que es produeixin a la boca. Per utilitzar julivert per combatre el mal alè, mastega fulls frescos després de cada menjar.

  • Suc de pinya

Begui un vas de suc de pinya després de cada dinar o mastega una rodanxa de pinya durant un o dos minuts. Després és important esbandir la boca per eliminar els sucres de la fruita.

  • Aigua

La sequedat de la boca sovint causa mal alè. La saliva juga un paper molt crític per mantenir la boca neta. Sense ella, els bacteris prosperen. La boca s'eixuga de forma natural mentre dorms, per la qual cosa l'alè sol empitjorar al matí.

Evita la boca seca mantenint el teu cos hidratat. Beure aigua durant tot el dia t'ajuda a estimular la producció de saliva.

  • Iogurt

El iogurt conté bacteris saludables anomenats lactobacils. Aquests bacteris poden ajudar a combatre els bacteris dolents a diverses parts de cos, com és el cas de l'intestí. El iogurt ajuda a reduir el mal alè gràcies als probiòtics i, en concret, el iogurt natural desnatat és el més efectiu per a això.

  • Taronja

Les taronges no només són unes postres saludables, sinó que també promouen la higiene dental. La vitamina C ajuda a augmentar la producció de saliva, la qual cosa afavoreix la producció del mal alè.

  • Zinc

Les sals de zinc, un ingredient en certes esbandides bucals i xiclets, poden contrarestar el mal alè. El zinc treballa per disminuir la quantitat de compostos sulfurosos en l'alè. A més d'utilitzar col·lutoris bucals, es recomana mastegar xiclet i, fins i tot, provar amb alguns d'especialment dissenyats per a persones amb la boca seca.

  • Te verd

El te verd és un remei casolà eficaç per al mal alè. Compta amb propietats desinfectants i desodorants que poden refrescar l'alè temporalment. La menta té efectes similars, per la qual cosa una tassa d'infusió pot ser ideal per refrescar l'alè.

  • Pomes

Les pomes crues tenen un efecte poderós contra el mal alè. Per exemple, certs compostos naturals de les pomes neutralitzen els compostos pudents de l'all. Això és particularment útil per a les persones amb mal alè persistent, perquè neutralitza els compostos en el corrent sanguini en lloc de simplement desodoritzar la boca.