Les estadístiques diuen que aproximadament el 45% de la població adulta ronca en algun moment de la seva vida. Alguns d'ells durant llargs períodes de temps. El ronc es produeix quan l'aire que es respira es veu obstruït a la part posterior de la boca i el nas, on coincideix el començament de la llengua amb la campaneta. En xocar ambdues, es produeix una vibració i s'emet un so que pot resultar molest per a les persones que acompanyen a la nit als qui ronquen.

Les causes dels roncs generalment no són greus. Poden deure's a l'obstrucció de les vies respiratoris superiors, a un to muscular especialment baix als músculs del coll, especialment en les fases de son profund, a unes amígdales massa desenvolupades, a una campaneta massa gran o a tenir uns quants quilos de més, sobretot, a la zona abdominal.

En tot cas i atès com de molest poden resultar els roncs, les persones que ronquen poden dur a terme una sèrie de canvis en la seva vida que les ajudin a implementar hàbits que poden disminuir els seus roncs. Aquests són alguns d'ells.

Perdre pes

Les persones amb sobrepès tenen més probabilitats de roncar. A més, com l'acumulació de teixit gras i el baix to muscular al voltant del coll contribueixen al ronc, dur a terme una dieta saludable i perdre els quilos que sobren són un dels remeis més efectius que existeixen.

Aprimar-se

Dormir de costat

En dormir de cara amunt s'afavoreix l'obstrucció de les vies respiratòries, per això és millor fer-ho de costat, que permet que l'aire flueixi més suaument i redueix les vibracions.

Deixar de fumar i evitar l'alcohol de nit

El tabac irrita les vies respiratòries, la qual cosa augmenta la possibilitat de roncar. Quant a l'alcohol, si se'n beu molt a la nit, afavoreix que els músculs del coll es relaxin encara més i es generin més vibracions i agreugin els molestos roncs.

Elevar el cap

Dormir amb un coixí massa tou pot afavorir l'obstrucció respiratòria, per la qual cosa per a les persones que solen roncar és millor utilitzar-ne un de més dur i de més grossor.

Canviar el matalàs si té més de deu anys

Deu anys és el temps de vida útil d'un matalàs. A partir d'aquell moment, suporta pitjor el pes i es torna més tou, la qual cosa pot fer que el cap estigui més enfonsat i es ronqui més.

Colchón

Utilitzar dispositius d'avanç mandibular

Una de les causes dels roncs es deu que la llengua bloqueja parcialment la part posterior del coll en dormir. En aquests casos és molt útil el dispositiu d'avanç mandibular, que consisteix en una fèrula doble, que avança la mandíbula uns mil·límetres obrint així la via respiratòria.

Les tires nasals dilatadores

No funcionen en tots els casos, però en mantenir més obert el nas d'una persona, afavoreix l'entrada d'aire i evita obstruccions en les vies altes.