Menjar generalment ajuda a reduir els marejos en augmentar el sucre a la sang. Per això, si et sents marejat després d'un menjar, el símptoma pot ser desconcertant. Existeixen moltes possibles causes subjacents associades amb els marejos després de menjar i la majoria d'elles tenen opcions tractables que poden ajudar a resoldre els marejos.

A continuació veurem què pot causar marejos després de menjar.

Diverses condicions i causes diferents tenen el potencial de causar marejos després de menjar. De vegades, simplement pot ocórrer per aixecar-te massa ràpid després d'estar assegut durant molt temps. Aquest canvi sobtat en els volums de fluids i el flux sanguini pot causar marejos temporals.

Hipotensió postprandial

La hipotensió postprandial és una condició que ocorre després de menjar. És causada per un augment del flux de sang a l'estómac i els intestins, la qual cosa allunya la sang d'altres parts del cos.

Com a resultat, la freqüència cardíaca s'accelera per bombar més sang a través del cos. Els vasos sanguinis també es contreuen. Ambdós factors poden fer que una persona se senti marejada després de menjar. Al voltant d'un terç de les dones i homes grans experimenten aquesta condició freqüentment.

A més dels marejos, una persona amb hipotensió postprandial pot tenir símptomes com una angina de pit, sensació de desmai, nàusees i canvis en la visió.

En casos poc freqüents, la hipotensió postprandial pot causar petits accidents cerebrovasculars coneguts com a atacs isquèmics transitoris. Les persones amb pressió arterial alta tenen risc de patir hipotensió postprandial.

Hombre sintiéndose mareado
Home sentint-se marejat / Unsplash

Hipoglucèmia no diabètica

La hipoglucèmia no diabètica és una condició rara que pot causar marejos després de menjar a causa d'una caiguda sobtada del sucre a la sang. Una persona amb hipoglucèmia no diabètica pot tenir hipoglucèmia reactiva, que es dona quan el sucre a la sang baixa en lloc d'augmentar després de menjar.

No es coneix del tot la causa subjacent d'aquesta afecció, però es creu que succeeix perquè el menjar fa que el cos alliberi massa insulina, caient els nivells de sucre en la sang i provocant marejos.

Els símptomes associats amb la hipoglucèmia no diabètica inclouen confusió, nerviosisme, ansietat, somni, gana, sudoració i irritabilitat.

En alguns casos, aquesta condició es pot tractar quirúrgicament i curar-se. Quan no es pot tractar, els canvis en la dieta poden ajudar a controlar els símptomes en reduir la probabilitat que ocorri una caiguda significativa en el sucre a la sang.

Desencadenants dietètics

De vegades, una cosa que has menjat pot desencadenar una condició (temporal o crònica) que et fa sentir marejat. Per exemple, menjar certs aliments s'ha relacionat amb migranyes, un dels símptomes del qual són els marejos.

Entre els aliments que se sap que causen mals de cap per migranya hi ha l'alcohol, la xocolata, els lactis, els aliments amb glutamat sòdic, els aliments en escabetx i la fruita seca.

Consumir productes que contenen cafeïna, com cafè o refrescos, també pot contribuir als marejos en algunes persones. La cafeïna és un estimulant i pot augmentar la freqüència cardíaca i, com a conseqüència, es produeixin marejos.

Algunes persones amb condicions com el vertigen o la malaltia de Ménière també poden sentir que els seus marejos empitjoren després de menjar determinats aliments. Aquestes condicions involucren l'oïda interna i poden afectar l'equilibri. Els aliments que els desencadenen poden ser aquells amb un alt contingut de sal, l'alcohol i els que habitualment desencadenen migranyes.