L'estrès constant pot afectar els nivells de glucosa en sang, un problema per a tota la població però, especialment, per a aquells que pateixen diabetis. De vegades, els símptomes de l'estrès són subtils i és possible que no es notin massa, però el cert és que pot afectar greument el benestar mental i emocional, i també la salut física.

Per això és important reconèixer els símptomes per prendre mesures per controlar-ho. Com es pot manifestar? Doncs de diferents maneres. Hi ha persones que pateixen constants mals de cap dolor o tensió muscular, problemes per dormir, sentiments generals de malaltia fatiga, desmotivació, irritabilitat, depressió i ansietat.

Amb els nivells de glucosa en sang, és important assenyalar que les hormones relacionades amb l'estrès del nostre cos juguen un paper fonamental. Si s'experimenta aquesta reacció, afecta el cos. És el que es coneix com a resposta de fugida i té a veure amb una resposta ancestral del nostre organisme que augmenta els nivells de determinades hormones a la sang i fa que les seves cèl·lules nervioses s'activin.

Durant aquesta resposta, el cos allibera adrenalina i cortisol en el seu corrent sanguini i augmenta la seva freqüència respiratòria. El cos dirigeix la sang als músculs i les extremitats, la qual cosa permet combatre la situació. En aquestes circumstàncies el cos no pot processar la glucosa alliberada per les seves cèl·lules nervioses en funcionament, especialment si es pateix diabetis. Si no pot convertir la glucosa en energia, s'acumula en el corrent sanguini. Això fa que augmentin els nivells de glucosa en sang.

Home estressatL'estrès provoca que el cos no sigui capaç de processar la glucosa, sobretot en els diabètics

De fet, en el cas de les persones amb diabetis, una bona opció és portar un registre d'informació addicional, com la data i el que estava fent en el moment en què estava estressat, per determinar els desencadenants específics. D'aquesta forma, s'han d'apuntar els nivells d'estrès i glucosa. S'ha de mesurar el nivell d'estrès mental en una escala de l'1 al 10 i alhora verificar els seus nivells de glucosa. Una vegada realitzat l'exercici durant unes setmanes, es pot establir una correlació d'aquest, encara que sempre s'ha de verificar per un metge per comprovar el patró.

Què fer per evitar aquesta circumstància? El millor és consultar amb un especialista, però existeixen diverses tècniques que poden ajudar a eliminar els pensaments negatius i permetre que la ment es relaxi. Per exemple, la meditació.

Segons una investigació duta a terme pel doctor Herbert Benson, de la Universitat d'Harvard, la meditació indueix una sèrie de canvis bioquímics i físics al cos coneguts com a resposta de relaxació, que inclou canvis en el metabolisme, el ritme cardíac, la respiració, la pressió arterial i la química del cervell. Per això, realitzar cada matí una meditació de 15 minuts pot ser una bona opció. Altres persones poden optar per un altre tipus de tècniques respiratòries, fer passejos a l'aire lliure en la naturalesa, banys amb sals d'Epson... les opcions són múltiples, però l'important és evitar els danys de l'acumulació de la glucosa en sang.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat