La diabetis és una condició en la qual el cos no pot produir insulina adequadament. Això provoca nivells excessius de glucosa a la sang. Els tipus més comuns són la diabetis tipus 1 i tipus 2. Mantenir els nivells de sucre a la sang en un rang segur pot minimitzar els símptomes que s'experimenten quan es pateix.

Els símptomes a curt termini de nivells alts de sucre a la sang poden incloure set o fam freqüents, així com més ganes d'orinar. No és estrany que aquests símptomes tinguin un impacte en la forma en què dorms, per la qual cosa convé saber-ne més sobre això.

Per què la diabetis afecta la teva capacitat per dormir

Existeix una clara relació entre l'alteració del somni i la diabetis. La falta de somni és un factor de risc important per a la diabetis, encara que de vegades es pot controlar. Patir diabetis no significa necessàriament que el somni s'hagi de veure afectat. És més una qüestió de quins símptomes de diabetis experimenta un diabètic i com els maneja.

És més probable que els següents símptomes causin problemes quan s'intenta descansar:

-Els nivells alts de sucre a la sang poden causar micció freqüent. Si el nivell de sucre a la sang és alt a la nit, podria provocar haver d'aixecar-se amb freqüència per anar al bany.

-Quan el cos té glucosa extra, extreu aigua dels seus teixits. Això pot fer que et sentis deshidratat, la qual cosa et portarà a aixecar-te per beure aigua amb assiduïtat.

-Els símptomes d'un nivell baix de sucre a la sang, com tremolors, marejos i sudoració, poden afectar el somni.

Un hombre durmiendo
Un home dormint / PxHere

Existeixen trastorns del somni relacionats amb la diabetis?

Donar voltes i voltes sense poder dormir tota la nit és comú en les persones amb diabetis. Encara que això pot ser el resultat dels símptomes comuns de la diabetis, l'arrel pot estar en una altra afecció mèdica.

Alguns trastorns del somni, com els que veurem continuació, són més comuns en les persones amb diabetis.

  • Apnea del somni

És el trastorn del somni més comú en persones amb diabetis. L'apnea del somni ocorre quan la respiració s'atura i torna a començar repetidament durant la nit.

Més del 80 per cent de les persones tenen apnea del somni a més de diabetis. I alguna cosa més de la meitat el pateix de manera prou greu com per necessitar tractament.

L'apnea del son es troba més comunament en persones amb diabetis tipus 2. Això es deu que les persones d'aquest grup sovint tenen excés de pes, la qual cosa pot contreure les vies respiratòries.

Els símptomes comuns inclouen sentir-se cansat durant el dia i roncar a la nit. Es té més risc d'apnea del somni si és hereditari o si s'és obès.

Mantenir un pes moderat per al teu tipus de cos pot ajudar a alleujar els símptomes. També pots un dispositiu dissenyat per contrarestar els efectes de l'apnea com és el CPAP.

  • Síndrome de cames inquietes

La síndrome de cames inquietes es caracteritza per una necessitat constant de moure les cames. És més comú en les hores de la nit, la qual cosa pot fer que sigui més difícil agafar el son o romandre adormit. La síndrome de cames inquietes es deu a una deficiència de ferro.

Els factors de risc d'aquesta síndrome són els nivells alts de glucosa en sang, els problemes de ronyó i els trastorns de la tiroide. Així mateix, el tabac també pot desencadenar síndrome de cames inquietes.

  • Insomni

L'insomni es caracteritza per problemes recurrents per agafar el son i romandre adormit. Pateixes més risc d'insomni si tens nivells alts d'estrès juntament amb nivells alts de glucosa.