Les persones que tenen un risc més alt de desenvolupar diabetis tipus 2 coneixen bé que han de seguir una dieta equilibrada i reduir el consum de carbohidrats i sucres refinats. Però en alguns casos, i segons com, la carn també podria incrementar les possibilitats de patir diabetis.

Un estudi publicat el 2018 a la revista especialitzada Diabetes Care va identificar un vincle potencial entre el consum de carn cuinada en contacte amb el foc i a altes temperatures, i un risc més alt de diabetis tipus 2.

Carn a la graellaCuinar la carn al contacte directe amb el foc, podria incrementar el risc de patir diabetis

Els autors de l'estudi van trobar que els participants en el mateix tenien més probabilitats de rebre un diagnòstic de diabetis si menjaven carn vermella o pollastre cuit rostit al foc, com en una barbacoa o a la graella. A més, els investigadors no van descobrir el consum d'una quantitat de carn que reduís el risc assenyalat. Van trobar que tots els nivells de consum de carn rostida a foc alt i amb contacte amb el mateix van augmentar el risc de patir diabetis tipus 2.

Per què importa la preparació

Les carns cuinades d'aquesta manera tenen alts nivells d'amines heterocícliques. Aquestes es formen quan els components que es troben a les carns (com proteïnes i sucres) reaccionen a les altes temperatures. Les carns ben fetes tenen els nivells més alts d'amines heterocícliques.

Els investigadors també han vinculat aquests i altres compostos coneguts com a hidrocarburs aromàtics policíclics amb un risc més alt de patir càncer en estudis amb animals. Tanmateix, és important destacar que els científics no han establert un vincle entre els hidrocarburs aromàtics policíclics i el càncer en humans.

Els tipus de carn

Una revisió d'estudis duta a terme el 2015 va identificar una connexió més forta entre les carns vermelles processades i el risc de diabetis. I entre els exemples de carns processades van incloure les salsitxes, els embotits i les carns curades amb sal.

SalsitxesLes carns processades, com les salsitxes, apareixen assenyalades en l'estudi

El paper dels greixos saturats

Tot i que els investigadors encara estan identificant vincles entre la carn i el risc de diabetis, una creença comuna és que els nivells més alts de greixos saturats i calories que són presents als productes carnis estan connectats.

També s'ha demostrat que consumir una dieta rica en carn augmenta la quantitat de greix visceral o abdominal. Els metges associen nivells més alts de greix abdominal amb més riscos de diabetis. A causa que els experts han relacionat l'obesitat i el sobrepès amb un risc més alt de diabetis, és possible que els greixos saturats que es troben a les carns, especialment les roges, contribueixin al risc de diabetis.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat