Al voltant de 100 milions de persones pateixen apnea a tot el món. Aquest trastorn, que tantes conseqüències pot tenir per a la salut, es produeix quan la respiració s'interromp o es fa molt superficial durant el son. La més comuna és l'apnea obstructiva del son, que causa un col·lapse de les vies respiratòries mentre la persona dorm durant segons o fins i tot minuts i que pot produir-se repetidament durant la nit.

Els factors que afavoreixen la seva aparició són variats, encara que la major part dels casos deriven d'una situació de sobrepès i obesitat. També existeixen causes genètiques, com tenir el maxil·lar inferior més curt, unes amígdales molt grans o remuntar massa la llengua en dormir.

Peus al llitL'apnea obstructiva del son|somni afecta uns 100 milions de persones al món

El problema és que les persones que la pateixen tenen una gran falta de descans, la qual cosa es tradueix en una fatiga crònica, somnolència diürna i altres conseqüències més greus com les malalties cardiovasculars. A més, hi ha estudis que la vinculen amb la capacitat d'una persona per formar records significatius sobre la seva vida personal, la qual cosa augmenta considerablement les possibilitats de patir depressió.

Ara, un nou estudi de la Universitat de Monash ha descobert que l'apnea obstructiva del son es relaciona amb un risc més elevat de demència. L'estudi, publicat en el Journal of Alzheimer's Disease, va concloure que aquest tipus d'apnea està relacionada amb un augment d'una proteïna anomenada beta-amiloide, que s'acumula en les parets de les artèries al cervell i augmenta el risc de demència.

L'estudi

La investigació es va dur a terme amb 34 persones amb apnea obstructiva del son no tractada i recentment diagnosticada, i 12 persones asimptomàtiques per trastorns del son. Es van explorar les associacions entre la càrrega d'amiloide cerebral mitjançant una exploració cerebral per PET i les mesures del son, la demografia i l'estat d'ànim.

El grup amb l'apnea va registrar una càrrega d'amiloide més elevada, una menor eficiència del son i menys temps en l'etapa N3 del son (un període de regeneració en què el seu cos es cura i es repara a si mateix).

RoncantL'apnea està relacionada amb un augment d'una proteïna anomenada beta-amiloide, que incrementa el risc de demència

"La importància de trobar l'associació entre l'augment d'amiloide cerebral en pacients amb apnea obstructiva del son, permetrà que es realitzin més investigacions per explorar amb més detall les implicacions del tractament de l'apnea obstructiva del son per reduir el risc de demència", asseguren els experts que han participat en la investigació.

Quan una persona la pateix, és important anar al metge si es presenten aquests símptomes. Quant a la prevenció, el millor consell és portar uns hàbits de vida saludables i mantenir-se en el pes adequat.