Els càlculs renals són un problema de salut comú que pot ser causat per diversos factors com la dieta, el baix consum de líquids, l'excés de pes corporal, algunes condicions mèdiques, certs medicaments i suplements.

Són una massa dura de minerals i sals que es formen dins dels ronyons; una afecció dolorosa que pot provocar problemes urinaris i dany renal si no es tracta.

Afortunadament, pots prevenir o reduir el risc de desenvolupar càlculs renals si tries un estil de vida més saludable. Això inclou evitar o limitar la ingesta de certs aliments. Potser, si ja has tingut càlculs renals alguna vegada, saber el tipus de càlcul i fer canvis en el que menges i beus pot evitar que el problema torni al seu lloc.

Els quatre tipus principals de càlculs renals són: càlculs d'oxalato de calci, càlculs de fosfat de calci, càlculs d'àcid úric i càlculs de cistina.

Aliments que poden contribuir als càlculs renals

Aquests són alguns aliments que hauries d'evitar o limitar per reduir les possibilitats de desenvolupar càlculs renals.

  • Aliments amb alt contingut en sal

La sal augmenta la quantitat de calci a l'orina, la qual cosa augmenta el risc de càlculs d'oxalat de calci i de fosfat de calci. Per això és important reduir el consum de menjars ràpids, aliments enllaunats, carns envasades i condiments amb alt contingut de sodi.

  • Aliments amb alt contingut d'oxalato

Pots limitar la ingesta d'aliments amb alt contingut d'oxalat, especialment si has tingut càlculs d'oxalat de calci. Aquests inclouen espinacs, remolatxes, ametlles, anacards, nous i segó de blat. Combinar aliments rics en oxalato amb calci pot ajudar el teu cos a manejar l'oxalato i evitar la formació de càlculs renals.

  • Proteïna animal

Si bé es necessita una quantitat adequada de proteïna en la dieta tots els dies, consumir proteïna animal com carn de boví, pollastre, porc, ous i peix pot augmentar la quantitat d'àcid úric. Intenta reemplaçar la proteïna animal amb proteïnes d'origen vegetal com la que tenen els llegums, els aliments de soja i les nous, per reduir el risc de càlculs renals.

Alubias rojas : Pixabay
Mongetes vermelles / Pixabay
  • Sucres afegits

Els sucres afegits o refinats no només poden augmentar les possibilitats de tenir càlculs renals, sinó també d'augmentar el risc de malalties cardíaques i moltes altres afeccions greus. Les begudes ensucrades poden augmentar el calci a l'orina i reduir el volum de la mateixa. Per això, elimina o redueix els aliments i begudes ensucrats.

  • Alcohol

Atès que l'alcohol és un diürètic, pot causar deshidratació, i això augmenta el risc de càlculs renals. L'alcohol augmenta la producció de purines, i per tant puja els nivells d'àcid úric a la sang i l'orina. Massa àcid úric pot conduir al desenvolupament de càlculs renals d'àcid úric.

A més, l'alcohol proporciona al teu cos calories buides, i això pot contribuir a l'augment de pes relacionat amb un risc més gran de càlculs renals. Com a alternativa, beu prou aigua per ajudar a prevenir els càlculs renals i millorar la salut en general.

La dieta juga un paper important en el maneig i la prevenció de càlculs renals. Consulta amb el teu metge o dietista perquè t'ajudi a planificar els teus dinars per evitar en la mesura possible els càlculs renals.