No hi ha dia en què no es trobi un benefici a menjar nous. A més de tenir un bon sabor i ser bones per al cor i les artèries, ara s'ha descobert que és un aliment molt recomanable per mantenir un bon microbioma intestinal. Una nova investigació ha conclòs que aquest aliment promou bacteris bons que, al seu torn, determinen el fet de tenir una bona salut.

La investigació ha estat duta a terme a la Universitat de Pennsylvania i la recull la publicació Journal of Nutrition. Entre les conclusions de la mateixa, es recull que es reemplaci el berenar habitual –especialment si és poc saludable– per nous.

Nou oberta

Investigacions anteriors ja havien demostrat que les nous, quan es combinen amb una dieta baixa en greixos saturats, poden tenir beneficis saludables per al cor perquè redueixen els nivells de colesterol i la pressió arterial. Però els beneficis no es queden allà. En els últims temps s'estan realitzant molts estudis sobre el benestar intestinal i com afecta la salut en general. Els científics que han format part d'aquesta investigació han volgut analitzar si es produïen canvis en els bacteris intestinals amb el consum de nous, així com amb millores en els factors de risc de malaltia cardíaca.

La investigació

Per dur a terme l'estudi, es va reunir un grup de 42 persones amb sobrepès o obesitat que tenien entre 30 i 65 anys. Abans que comencés la investigació, els participants van rebre una dieta semblant a la que es porta en una societat occidental, en aquest cas la nord-americana, durant dues setmanes. Després, els participants van ser assignats aleatòriament a una de les tres dietes de l'estudi, que incloïen menys greixos saturats que la dieta primària. Aquestes n'incloïen una que incorporava nous senceres, una que incloïa la mateixa quantitat d'àcid alfa-linolènic (ALA) i àcids grassos poliinsaturats sense nous, i una que substituïa parcialment l'àcid oleic (un altre àcid gras) per la mateixa quantitat d'ALA que es troba en les nous, però sense nous.

En les tres dietes, les nous o els olis vegetals van reemplaçar els greixos saturats, i tots els participants van seguir cada dieta durant sis setmanes amb un descans entre els períodes de dieta. Per analitzar els bacteris al tracte gastrointestinal, els investigadors van recollir mostres fecals 72 hores abans que els participants acabessin la dieta de preparació i cada un dels tres períodes de dieta d'estudi.

Moltes nous

Les conclusions són clares: la dieta de nous va enriquir una sèrie de bacteris intestinals que s'han associat amb beneficis per a la salut. Una d'elles és l'anomenada Roseburia, que s'ha associat amb la protecció del revestiment intestinal. També van augmentar la quantitat d'Eubacteria eligens i Butyricicoccus, totes elles relacionades amb menors factors de risc de tenir una malaltia cardíaca.

Els experts creuen que aquest descobriment ve a confirmar que les persones tenen molt a dir sobre la seva salut si segueixen uns hàbits intestinals adequats. I que els aliments com les nous senceres proporcionen una àmplia gamma de substrats, com àcids grassos, fibra i compostos bioactius, perquè els nostres microbiomes intestinals siguin més saludables.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat