L'Hospital Universitari Dexeus ha incorporat una litotrícia extracorpòria per ones de xoc de nova generació per a l'eliminació de càlculs renals. La tecnologia que incorpora la nova litotrícia compta amb un sistema radiològic més precís, que permet una millor localització de les pedres, i amb un generador que produeix ones de xoc de més profunditat, de manera que s'amplia el rang de pacients que poden beneficiar-se d'aquesta tècnica sense haver de passar per sala d'operacions.

El Servei d'Urologia de l'Hospital Universitari Dexeus, liderat pel doctor Francisco Javier Ruiz Marcellán i el doctor Luis Ibarz Servio, va ser el primer en incorporar aquesta tecnologia a Espanya, i un dels primers d'Europa l'any 1984. Des d'aleshores, han realitzat més de 35.000 intervencions amb una eficàcia superior al 90%.

Què és la litiasi renal i com tractar-la?

La litiasi renal és una malaltia causada per la presència de càlculs als ronyons o en les vies urinàries, la qual cosa habitualment es coneix com tenir pedres al ronyó. Aquests càlculs es formen per un excés de substàncies a l'orina com a calci, àcid úric entre d'altres, que no poden diluir-se i es precipiten en forma sòlida; també poden produir-se per la falta d'inhibidors naturals durant aquest procés, com el citrat. Els símptomes que provoquen els càlculs són el còlic nefrític, molt dolorós, l'hematúria i infecció d'orina.

El Servei d'Urologia de l'Hospital enfoca el diagnòstic i tractament dels càlculs des d'un punt de vista integral. Compta amb els mitjans per al diagnòstic, el tractament i la prevenció de la litiasi renal. Sumant el suport del servei d'urgències de 24 hores, el servei de diagnòstic per la imatge i un laboratori d'alt nivell, els professionals del servei d'urologia tenen totes les eines per decidir quina és la millor opció per eliminar els càlculs, bé sigui la litotrícia extracorpòria, la cirurgia endoscòpica amb ureteroscòpis rígids i flexibles, o la cirurgia percutània, així com dels estudis necessaris per evitar recidives.

Evitar les recidives

"Entre el 8 i el 10% de la població espanyola ha tingut o tindrà pedres al ronyó al llarg de la seva vida, i la meitat d'ells repeteix abans dels cinc anys", explica el doctor Ibarz. "A més solen aparèixer entre els 20 i els 50 anys, en plena vida activa del pacient pel que l'impacte socioeconòmic és molt elevat."

"Una vegada eliminat el càlcul, el més important és esbrinar el perquè de la seva formació per intentar evitar una recidiva, que passa en el 50% dels casos", afirma el doctor Luis Ibarz.

"Comptem amb un laboratori especialitzat que realitza d'una banda l'estudi del càlcul, i per l'altre una anàlisi detallada del metabolisme mineral per investigar una presència de substàncies litògenes més importants com el calci, àcid úric, oxàlica etc., alteracions del pH de l'orina i fins i tot el funcionament de la glàndula paratiroide o la vitamina D".