Els números no enganyen, i cada vegada són més persones les que aposten per reduir (del tot o completament) els aliments d'origen animal de les seves dietes. El nombre de vegetarians i vegans creix i creix. I és que els estudis han demostrat durant molt temps que portar una dieta vegetariana pot ajudar a prevenir malalties cardíaques, certs tipus de càncer i diabetis, així com a mantenir el pes sota control. Però, recentment, els experts han notat que els beneficis per a la salut de les dietes a base de plantes no depenen que et facis vegetarià per complet.

Per exemple, segons un estudi recent d'Harvard University, substituir una porció diària de carn vermella per una porció de nous redueix el risc de mort prematura en gairebé un 20%; substituir la carn per una porció de llegums redueix el risc en un 10%. Entre més reemplacis, diuen els investigadors, major serà el benefici.

Altres estudis donen igualment suport al valor de les dietes "semivegetarianes" o "flexitarianes". Els adults de mitjana edat que van consumir més aliments d'origen vegetal i menys carn van tenir un menor risc de malaltia cardíaca i de morir per qualsevol causa en comparació amb els que van menjar més carn i menys fruites i verdures, segons un estudi del 2019 de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health publicat en el Journal of the American Heart Association

Cada vegada més persones opten per reduir la carn de la seva dieta

tofu

El tofu, un clàssic de les dietes vegetarianes

Si t'estàs plantejant reduir o eliminar la carn i el peix de la teva dieta, o fer-te directament vegà, aquests són alguns consells o trucs que t'hi poden ajudar:

1. Delecta't amb adorns salats

La carn aporta "umami", un dels cinc principals perfils de sabor (juntament amb el dolç, l'àcid, el salat i l'amarg). Hi ha una sèrie d'aliments d'origen vegetal que aporten el mateix sabor i poden afegir una sensació "carnosa" als teus menjars sense carn, com la salsa de soja, el miso, els xampinyons i els tomàquets (els tomàquets secs són una font molt bona). Una altra opció és generar profunditat i entusiasme als teus menjars utilitzant espècies com el comí i les llavors de coriandre, o agregant una mica de salsa picant

2. Fes lloc per als xampinyons

Aquests tipus de bolets tenen el doble benefici d'unir el saborós sabor umami amb una textura carnosa. I hi ha moltes maneres d'utilitzar els bolets per reduir la carn: rostir un portobello en lloc d'una hamburguesa, utilitzar bolets tallats en glaçons en lloc de carn molta en el chili, o reemplaçar la meitat de la carn molta a la teva recepta de mandonguilles o hamburgueses amb bolets picats saltejats, per exemple.

3. Les mongetes, al teu rebost

Rics en proteïnes (com la carn) amb l'avantatge afegit de la fibra que sadolla la gana, les mongetes són un substitut gratificant i nutritiu. I encara que el sabor i la textura de les mongetes són molt diferents dels d'un bistec o un pit de pollastre, hi ha moltes maneres d'utilitzar-los si estàs acostumat que la carn sigui el centre del teu plat.

4. Coneix el tofu

El substitut de la carn per excel·lència sovint rep una mala reputació, però això es deu que molts no saben com preparar-lo. Per començar, és útil saber que existeixen diversos tipus de tofu que funcionen millor en diferents aplicacions.