L’Ajuntament de Barcelona es planteja les festes de la Mercè en un escenari de completa normalitat, deixant enrere les restriccions dels dos darrers anys a causa de la pandèmia del coronavirus. Tant és així que durant la presentació dels actes de la festa major de la capital catalana, el regidor de Cultura, Jordi Martí Grau, ha garantit la llibertat de moviments dels ciutadans en la majoria d’actes, amb només situacions excepcionals de control de fluxos d’entrada i sortida en alguns punts, com a la plaça de Sant Jaume, durant les actuacions castelleres. Així mateix, ha garantit que, a diferència de l’any passat, l’accés a la plaça de Sant Jaume serà lliure durant el divendres, quan comença la festa amb la lectura del pregó i a continuació se celebra el Toc d’Inici.

La Mercè 2022: programa, concerts, focs artificials i molt més de la Festa Major de Barcelona

La Mercè 2022: programa, concerts i tot el que has de saber sobre la Festa Major de Barcelona

 

Val a dir que, el 2021, l’ajuntament va blindar els accessos a la plaça de Sant Jaume, en alguns casos a considerable distància de la plaça, en un context de protestes convocades i l’experiència de les xiulades precedents a les festes majors de Gràcia i de Sants. Amb tot, Martí Grau ha rebutjat que l’any passat el blindatge tingués a veure amb la possibilitat de protestes -que es van produir, això sí, a distància-, si no com a mesura anticovid: “Tots els espais es van tancar per explícites peticions de les autoritats sanitàries”, ha assegurat el responsable de Cultura del consistori.

“Aquest any serà de normalitat absoluta”, ha indicat Martí Grau, que ha afegit que “estaran tots els espais oberts a tothom que vulgui venir”. De fet, ha afegit que la festa també “és moment per reivindicar i seran benvinguts tots els que vulguin venir”. En tot cas, des del consistori s’ha volgut destacar que aquest 2022 s’hauran acabat els espais tancats i la necessitat de reservar l’assistència als actes, no únicament al Toc d’Inici -al pregó l’accés sempre és restringit i per invitació-, sinó també a concerts i espectacles, cosa que evitarà problemes com els produïts el 2021, quan les reserves s’esgotaven ràpidament però després no s’omplien els recintes. Cal recordar que tots els actes de la Mercè són gratuïts i que el pressupost de la festa és d’uns 3,5 milions d’euros.

“Grans aforaments i grans escenaris”

De fet, des de l’ajuntament es preveu una Mercè de retorn a la normalitat i ha recordat que l’any passat “va ser amb reserva prèvia”, circumstància que desapareixerà del tot enguany perquè “una festa major és incompatible amb la reserva prèvia, que és més aviat un simulacre de festa". És per això que es recuperen “els grans aforaments i els grans escenaris”, i per això ha volgut assenyalar que es recuperaran els castells, amb dues diades castelleres, la del dia 24 amb les colles de la ciutat, i la del 25 amb la presència dels Minyons de Terrassa i la Colla Joves de Xiquets de Valls, i la “possibilitat de veure castells de gamma extra”.

Així mateix, el regidor de Cultura ha assenyalat que es continua negociant per mirar d’evitar les vagues programades pels dies de la festa, en especial al sector de la neteja, però també entre els treballadors d’autobusos de TMB: “Estem asseguts i continuem asseguts amb tothom i espero que tinguem una Mercè normalitzada”, ha afirmat. Respecte a la possibilitat que es produeixin macrobotellons, Martí Grau ha assenyalat que els precedents de les festes de Gràcia i Sants d’aquest estiu, en que no s’han produït, indiquen que la festa “s’assemblarà més a 2019 que a les dues darreres”. Cal recordar en aquest sentit que a diferència del 2021 l’oci nocturn està reobert i que això ha fet disminuir significativament els macrobotellons a la ciutat.

Mercè descentralitzada i romana

Entre les novetats d’enguany, més enllà del programa general i en especial de la programació musical, que inclourà un concert a l’entorn de la figura de Pau Riba, Martí Grau ha volgut destacar que la Mercè “està cada dia més descentralitzada”, i en aquest sentit ha anunciat com a novetat la incorporació del parc de l’Aqüeducte, a Ciutat Meridiana, “una esplanada erma reconvertida en espai infantil”. “La Mercè sempre detecta espais nous a la ciutat”, i per això en aquest parc es podran veure propostes organitzades pel col·lectiu Pallassos Sense Fronteres.

foto de familia merce 2022 acn
Els principals organitzadors i participants de la Mercè 2022 aquest dilluns al palau de la Virreina / ACN

Així mateix, s’ha destacat la programació relacionada amb Roma, una ciutat “que li tocava ser convidada”, segons Martí Grau, ja que és “la ciutat que ens va fer néixer”, recordant així el rol d’antiga colònia romana de Barcino davant del cònsol italià, present a l’acte. A més, ha recordat que la comunitat italiana és el col·lectiu estranger més nombrós a Barcelona -més de 44.000 persones, per bé que bona part són més aviat identificables com a argentins-, i per això convidar la seva capital “és una manera de dir a la comunitat italiana que la ciutat també és seva”. L’epicentre de la Roma barcelonina -que no de la Barcelona romana- serà la plaça de la Mercè. Així mateix, hi haurà representants de Kíiv, perquè la capital ucraïnesa serà la convidada de la Mercè 2023.