La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha vinculat l'actual president d'Adif, Ángel Contreras Marín, amb el cas Koldo. En un nou informe remès a l'Audiència Nacional, els investigadors l'assenyalen com a participant del tràfic d'influències per a l'adjudicació d'un contracte d'obra pública poc abans de la detenció de Koldo García. A partir de l'anàlisi de les converses telefòniques de l'assessor de l'exministre de Transports José Luis Ábalos, la policia conclou que un dels interlocutors de Koldo, a qui es referia com a Ángel, "podria ser" Ángel Contreras.  

Haurien intercanviat missatges el passat 16 de febrer amb la intenció d'organitzar una trobada. "Molt bones, marquès, estic a Madrid, sé que serà difícil veure't, però si pots digues-me o dinar o sopar o si no 5 minuts. Però si no és possible, digues-me un dia de la setmana que ve si pots porfa", li va dir Koldo. El que presumptament seria el president d'Adif li va dir que aquella setmana no podia, i finalment van fixar la cita per al dimecres 21, sense que s'arribés a produir, ja que Koldo va ser detingut el dia 20. L'UCO assenyala que la "importància" d'aquesta trobada rau en el fet que llavors Contreras era director general de Conservació i Manteniment d'Adif, que va adjudicar un contracte a l'empresa de Koldo García, Soluciones de Gestión, per valor de 12,5 milions d'euros. 

Un empresari demana a Koldo que influeixi per a l'adjudicació d'un contracte

Els investigadors situen la presumpta conversa entre Koldo i Contreras en el context d'una suposada operació per la qual l'assessor d'Ábalos buscava influir per a l'adjudicació d'un contracte d'Adif a una constructora, Obras Públicas y Regadíos SA. L'administrador d'aquesta empresa, Daniel Fernández Menéndez, va enviar un missatge a Koldo en el qual li explicava que s'havia produït un corriment de terres en una obra pública pel qual es licitaria un contracte d'emergència d'1,5 milions d'euros, i li va reclamar que l'ajudés a obtenir-lo. "Ángel sap que ens ha tret 600.000 euros en aquesta obra i ens ha d'ajudar, però ja saps", li diu Fernández. L'UCO ha confirmat que l'empresa mencionada va rebre prèviament, el juliol del 2021, l'adjudicació d'un contracte d'Adif "d'execució d'obres" per al tram Monforte-Lugo de la Línia 800, on posteriorment es va produir el corriment. 

Koldo també es va posar en contacte amb el germà d'aquest empresari, al qual li va reafirmar que tindria el contracte: "El tindrà eh, que m'han dit que sí", i va quedar per veure's amb ell el 21 de febrer. La Guàrdia Civil apunta que "és cridaner que aquell mateix dia Koldo també hagués intentat reunir-se amb el que pogués ser Ángel Contreras". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!