La convocatòria d’una xiulada contra l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, aprofitant el pregó d’inici de les festes de la Mercè 2021 era prou difusa com per reunir una miscel·lània de grups amb una sola cosa en comú, expressar el seu rebuig a la gestió del govern municipal.

La ‘xiulADA’ no estava convocada per ningú en concret però era el reflex d'un malestar general, i a l’hora de la veritat s’hi han aplegat mitja dotzena de col·lectius, cadascú amb les seves reivindicacions, que dins un cert caos ordenat s’han repartit per diversos punts adjacents a una plaça de Sant Jaume completament blindada per la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra i amb filtres per permetre l'accés només a aquells que estaven degudament acreditats o tenien al seu poder una de les 600 reserves per assistir des de la plaça al Toc d’Inici.

manifestacion pregon la merce 2021

Un altre dels col·lectius que s'ha manifestat / Carlos Baglietto

Ben bé des de tres quarts d’hora abans de l’inici del pregó, fixat per a les 19 h, fer un tomb pels contorns de la plaça de Sant Jaume significava anar trobant petits grups, primer de deu o dotze persones, que poc a poc han pres cos. A l’hora que Custodia Moreno ha donat inici al seu parlament ja hi havia almenys sis grups diferents, cada un amb la seva pròpia mobilització, però tots proferint crits similars demanant la dimissió de Colau.

Independentistes i antidesnonaments

D’una banda un col·lectiu contrari als desnonaments davant l’edifici novíssim de l’ajuntament, a la plaça de Sant Miquel, a l’altra banda de la mateixa plaça, un altre col·lectiu protestant per la dictadura comunista a Cuba. Al carrer Ciutat, on entraven els convidats al pregó, un grup variat però prou sorollós i provist de megafon cridant el que Ada Colau no s’esperava, 'Fora Colau dels nostres barris’, tot un torpede a la línia de flotació a una líder política que es vantava precisament de ser la veu dels barris.

 

Al carrer de Jaume I han coincidit un grup independentista i un que protestava contra la prostitució i, finalment, al carrer Ferran un altre grup independentista que ha proferit crits de ‘palmeros’ i ‘botiflers’ a les persones que podien entrar a la plaça per gaudir del Toc d’Inici. Finalment, un nodrit grup de treballadors de betevé han fet sentir les seves protestes -just ara estan en una vaga parcial- per diversos punts dels entorns de la plaça.

 

Prou sorollosos tots plegats tot i que en conjunt difícilment superaven les tres-centes persones, han  estat xiulant durant tota la durada del pregó, del que no s’ha pogut seguir absolutament res des del carrer.

Sorpresa final a Sant Jaume

La sorpresa final de la protesta ha tingut lloc dins mateix de la plaça, quan un grup d’infiltrats del sindicat CSIF, amb important presència a la Guàrdia Urbana, ha aconseguit desplegar una pancarta contra l’alcaldessa fins que els seus propis companys els han obligat a retirar-la.

Manifestación contra Ada Colau Pregón / Carlos Baglietto

Membres del sindicat CSIF han entrat a la plaça de Sant Jaume / Carlos Baglietto

Els xiulets s’han sentit durant força estona i tot i que les concentracions han estat força heterogènies, el missatge hauria d’haver arribat alt i clar a la Casa Gran. Ada Colau, tot i la plaça blindada, difícilment els pot ignorar.

 

Imatge principal: Els manifestants han fet la xiulada força allunyats de la plaça de Sant Jaume / Carlos Baglietto