La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil no ha trobat cap indici de delicte de tràfic d'influències en els negocis de la dona del president del govern espanyol, Begoña Gómez, tal com havia denunciat el sindicat Manos Limpias. Segons avança El País, els investigadors ha enviat un informe al jutge del cas, Juan Carlos Peinado, en què reconeix que la dona de Pedro Sánchez no va tenir cap implicació ni en el rescat d'Air Europa en plena pandèmia pel govern espanyol —475 milions d'euros en dos préstecs— ni tampoc va rebre cap subvenció pública. Així doncs, l'informe de l'UCO contradiu tota la informació que va aportar Manos Limpias en la seva querella, on l'acusava de corrupció i tràfic d'influències basant-se en informacions publicades als mitjans de comunicació, algunes d'elles falses, segons van reconèixer des del mateix sindicat. 

Cap informació als contractes públics

La Guàrdia Civil ha analitzat els contractes públics, que segons denunciava el sindicat, van rebre dues empreses gràcies a la mediació de Gómez, i no han trobat cap dada. D'una banda, l'informe de l'UCO assenyala que no ha pogut comprovar ni té dades que acreditin la influència de Gómez en milionari rescat d'Air Europa l'any 2020. Segons l'escrit, l'únic element que podria vincular la dona de Sánchez amb Globalia —propietari d'Air Europa— és que va coincidir amb un dels seus principals directius, Javier Hidalgo, en dos esdeveniments durant el 2020 en els quals participava Wakalua —filial de Globalia—. Tanmateix, l'informe conclou que “no es té constància que aquestes trobades poguessin estar vinculades amb la decisió ministerial del rescat d'Air Europa”. I, per altra banda, també ha analitzat els concursos convocats per l'empresa Red.es per diferents plans de formació sobre noves tecnologies, que van ser adjudicats a l'empresa del seu company de càtedra a la Universitat Complutense de Madrid, Juan Carlos Barrabés.

Els investigadors recorden que les empreses de Barrabés han rebut fins a 28 contractes de l'administració pública al llarg dels últims anys, entre els quals també n'hi ha de l'Ajuntament de Madrid sota el govern del PP, per un import de gairebé 4 milions d'euros. Així doncs, l'informe conclou que no s'han trobat vinculacions entre les persones que van signar les qualificacions per adjudicar les ajudes i Begoña Gómez. A més, l'UCO tampoc ha trobat elements diferenciadors entre el sistema de valoració de les ofertes del concurs que va guanyar Barrabés i la resta d'expedients “pel que fa als criteris dependents de judicis de valor”. Afegeix que no s'han trobat “indicis” del que denunciava Manos Limpias sobre que Barrabés va ser qui “va muntar el Màster de Transformació Social Competitiva” de Begoña Gómez. Per últim, conclou que segons la Base de dades Nacional de Subvencions, Begoña Gómez no ha rebut cap subvenció pública, i que la notícia aportada pel sindicat per denunciar el cas és falsa. 

L'informe ja ha arribat a la taula del jutge que instrueix el cas, que, malgrat la falta d'indicis, es manté ferm en la seva investigació. Tant és així, que en les darreres hores ha acceptat que Vox es presenti com a acusació popular a la causa contra Begoña Gómez. També hi és Manos Limpias. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!