Roma serà la ciutat convidada a les festes de la Mercè del 2022, que se celebraran entre el 23 i el 26 del pròxim mes de setembre. Barcelona ha triat la capital italiana per a l'edició de les festes, que han de suposar la recuperació de la normalitat després de dos anys marcats per la pandèmia de la covid-19. Tot i que en altres ocasions s'ha convidat ciutats de la conca mediterrània, mai cap ciutat italiana ha estat protagonista de la Mercè. Ara s'ha optat per Roma, la "potència" artística de la qual quedarà "representada" a les festes, afirma el consistori. L'ajuntament recorda que el vincle entre Barcelona i Itàlia es plasma en una "nombrosa" població d'aquest país a la ciutat i en la presència d'institucions com l'Escola Italiana o l'Institut Italià de Cultura. Des del consistori insisteixen que els ajuntaments de totes dues ciutats "comparteixen línies de treball" pel que fa a la gestió municipal i han col·laborat en l'impuls de polítiques i estratègies com la Carta de Roma dels Drets Culturals.

El tinent d'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, encapçala una delegació barcelonina que aquests dies és a la capital italiana per "teixir complicitats institucionals". La delegació té prevista una agenda que inclou trobades amb la tinenta d'Alcaldia de Roma, Silvia Scozzese, i amb el regidor de Cultura, Miguel Gotor. També es reunirà amb representants de l'ambaixada espanyola a Roma i amb agents culturals de la ciutat.

Música, element essencial 

Martí ha declarat que aquests dies la delegació ha tingut ocasió de trobar-se amb les autoritats de la ciutat italiana, que "han acceptat aquesta invitació" i ja s'han posat a treballar en col·laboració amb el consistori barceloní per "configurar un programa al més extens i intens possible". El tinent d'Alcaldia barceloní ha donat per "segur" que aquest programa tindrà la música com a element "essencial", però ha subratllat que també inclourà el cinema i altres manifestacions de la cultura italiana.

La tradició de tenir una ciutat convidada a les festes de la Mercè arrenca l'any 2007 amb Medellín, i des d'aleshores ho han estat Quito (2008), Istanbul (2009), Dakar (2010), Sant Petersburg (2011), Mont-real (2012), Viena (2013), Estocolm (2014), Buenos Aires (2015), París (2016), Reykjavík (2017), Lisboa (2018), Beirut (2019), Barcelona (2020, amb motiu de la crisi sanitària) i l'Havana (2021). La ciutat cubana havia de ser la ciutat convidada a les festes del 2020, però la covid ho va impedir. L'Havana i Barcelona són ciutats agermanades des del 1993, i l'ajuntament destaca la seva "història compartida": "Si molts catalans van viatjar a l'Havana durant el segle XIX, el seu retorn com a indians va omplir la geografia i la societat catalana de mostres d'una cultura que no ens resulta gens llunyana". 

Amb aquesta iniciativa es vol mostrar expressions artístiques contemporànies de ciutats amb les quals Barcelona "manté o vol mantenir" vincles "singulars" d'amistat i cooperació. Alhora s'aporta un impacte singular en la programació de la Mercè i s'impregna la festa del perfil cultural de les ciutats que hi participen.