L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha decidit blindar la plaça de Sant Jaume el proper dijous des de les 17 fins a les 23 hores amb motiu del pregó de les festes de la Mercè. Només podrà accedir-hi el públic que tingui una reserva prèvia i l'aforament serà limitat, una mesura que s'aplicarà a la resta d'actes de la Mercè.  

En els carrers del voltant de la plaça, ja hi ha enganxats cartells que comuniquen que es tanca l'accés "al públic en general" en aquesta franja horària. En els darrers pregons que s'han fet a la ciutat, a les festes majors de Gràcia i Sants, Colau va ser escridassada.

carteles cierre plaça sant jaume fiestas mercè 1 jordi palmer

Imatge: Fotografia d'un cartell en el qual s'avisa del tancament de la plaça Sant Jaume la tarda del 23 de setembre. Jordi Palmer.

El 23 de setembre (18:30h) es donarà el tret oficial de sortida a la Mercè 2021 amb la lectura del pregó, que enguany anirà a càrrec de Custodia Moreno Rivero (Granada, 1943), líder veïnal i activista que va tenir molt a veure amb la desaparició dels nuclis de barraques del Carmel i Can Baró. Consellera independent del Districte d'Horta-Guinardó els anys 90 i, posteriorment, comissionada per desenvolupament integral de la zona nord del districte d'Horta-Guinardó, avui està jubilada, però es manté estrictament fidel al compromís veïnal, social i polític que ha defensat sempre. L'any 2009 li van lliurar la Medalla d'Honor de la Ciutat, en reconeixement als seus esforços per fer de Barcelona una ciutat més justa.

Esbroncada a les festes de Gràcia i Sants

A la Festa Major de Gràcia, a mitjans d'agost, després del pregó del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, la plaça de la Vila va passar dels crits d'independència a les xiulades i esbroncades just en el moment que l'alcaldessa, Ada Colau, veïna del districte, es va apropar al micròfon a parlar. L'escridassada va ser tan forta que, durant uns minuts, Colau no va poder començar la seva intervenció.

 

Davant la mostra de rebuig tan evident, l'alcaldessa fins i tot va haver de negociar amb el públic per aconseguir el silenci: "No patiu, que seré breu". Enmig d'aquesta situació, i amb l'alcaldessa visiblement emocionada, Cuixart va tornar a prendre la paraula per recordar que "formem part d'un mateix poble. No ens deixem dividir". 

Malgrat la intervenció de Cuixart, que va calmar el públic prou per deixar-la parlar, Colau va tornar a acostar-se al micròfon amb llàgrimes als ulls. Aquesta vegada, i encara més incòmoda que abans, Colau va iniciar el seu breu discurs exclamant: "Visca la llibertat d'expressió!". La resta del discurs el va pronunciar amb veu tremolosa i ulls vidriosos, mentre el públic va seguir manifestant el seu rebuig amb crits i xiulades.

Deu dies després, en l'obertura de la Festa Major de SantsColau tornava a ser rebuda a cop de crit i xiulet. L'alcaldessa va començar a llegir, tot i que feia estona que rebia els mateixos xiulets de Gràcia, que es repetien a Sants. La batllessa feia cas omís a l'esbroncada i deia: "Aquí no sobra ningú, benvinguts els xiulets, benvinguts els aplaudiments...".

Els crits no van cessar en cap moment durant el discurs de Colau. "Fora, fora!", acompanyaven de fons les seves paraules tota l'estona. Els xiulets van incrementar amb molta força quan Ada Colau es va acomiadar amb un "Visca Sants!".

 

Imatge principal: Ada Colau, durant el pregó de la Festa Major de Gràcia. Carlos Baglietto.