El portaveu del govern argentí, Manuel Adorni, ja reiterava aquest dilluns que no es comunicarà amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, arran de les declaracions del president Javier Milei acusant de “corrupta” la dona del dirigent socialista. De fet, el govern argentí ha instat el líder del PSOE a demanar disculpes públicament per la seva reacció —Madrid també ha exigit disculpes públiques a Milei— perquè considera que seria “el més raonable”. Les portades aprofiten aquesta crisi diplomàtica i algunes no poden amagar les ganes de culpar de tot a la part espanyola, és a dir, Pedro Sánchez. L'ABC parla d'exigències per part del president espanyol a qui acusa d'exigir a les empreses que “'defensin la democràcia davant els reaccionaris' encara que les grans de l'Ibex van rebutjar expressament els atacs a Begoña Gómez”. “Sánchez fa servir la crisi amb Milei per forçar les empreses a fixar una posició política”. En qualsevol cas, Buenos Aires descarta que existeixi una crisi diplomàtica entre països. “Les relacions entre pobles estan molt per sobre les diferències que hi puguin haver entre dues persones, fins i tot si són presidents de dues nacions”, assenyalava el portaveu argentí aquest dilluns mentre La Moncloa no descarta trencar relacions diplomàtiques. 

ABC
ABC

La crisi amb l'Argentina també a la portada d'El País, que explica que “Sánchez avança una 'resposta d'acord' si Milei no rectifica”. El cap del govern espanyol ha lamentat que el president argentí, Javier Milei, no hagi “estat a l'altura” amb les paraules contra ell i ha afirmat que la resposta a elles serà d'acord “a la dignitat de la democràcia espanyola” i als llaços de germanor que uneixen els dos països. El cap de l'executiu ha subratllat que sap que Milei no va parlar en nom “del gran poble argentí” i ha recalcat que “els afectes són lliures, però el respecte és irrenunciable” i, per això, estan esperant una rectificació del president de l'Argentina abans d'actuar en conseqüència. El diari també destaca que el fiscal del Tribunal Penal Internacional de la Haia, Karim Khan, ha sol·licitat al tribunal que emeti ordres d'arrest contra el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i contra el líder de Hamàs, Yahya Sinwar, per presumptes crims de guerra i contra la humanitat en context de la guerra que lliuren el grup politicomilitar islamista i l'estat hebreu a la Franja de Gaza.

El País
El País

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil sosté que l'“Ángel” amb qui intercanvia missatges Koldo García Izaguirre en una conversa punxada pels investigadors “podria ser” Ángel Contreras, aleshores alt càrrec de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) i actual president d'aquest organisme. Aquesta és una de les conclusions que reflecteix l'UCO en un informe enviat al jutge de l'Audiència Nacional que investiga possibles delictes de corrupció relacionats amb l'activitat del que va ser assessor de l'exministre José Luis Ábalos. Aquest és un dels temes principals de la jornada a El Mundo, que porta el següent titular: “Koldo s'anava a reunir amb el president d'Adif quan va ser detingut”. En clau internacional, “Iran busca un nou successor per Khamenei que segueixi la línia dura”, i afegeix que la mort del president Raisi “deixa tocat el règim”.   

El Mundo
El Mundo

“Sánchez sosté el pols amb Milei de cara a les europees”, titula La Razón que recorda que la visita de Javier Milei a Espanya era per “apadrinar políticament a Abascal”. És per això que el líder de Vox ha defensat el president argentí en el conflicte diplomàtic per les seves paraules contra Begoña Gómez. “No hi ha hagut cap atac ni a la sobirania ni a la dignitat d'Espanya”, ha volgut deixar clar Abascal en roda de premsa a la seu del partit. “Els espanyols sí que ens vam sentir atacats quan el president colombià Petro va insultar la història d'Espanya i, a canvi, va ser rebut amb catifa vermella i aplaudit per PSOE i PP al Congrés”, ha etzibat el líder de Vox, que ha acusat Sánchez i els seus ministres d'iniciar un conflicte diplomàtic amb l'Argentina per un mer “conflicte particular”.

La Razón
La Razón

El Periódico se centra en la petició de la Haia de detenir Netanyahu i la cúpula de Hamàs, una posició molt diferent de la manifestada pels Estats Units que han titllat d'“intolerable” i “vergonyós” que el fiscal de la Cort Penal Internacional (CPI) hagi sol·licitat que s'emeti una ordre de captura del primer ministre israelià, Benjamí Netanyahu, amb els líders de Hamàs per crims de guerra. “La sol·licitud del fiscal de la CPI d'ordres d'arrest contra líders israelians és escandalosa”, ha expressat el president dels Estats Units, Joe Biden, en un comunicat difós per la Casa Blanca. El mandatari ha subratllat que independentment del que digui el fiscal “no hi ha cap comparació possible entre Israel i Hamàs” i ha promès que els Estats Units recolzaran sempre l'Estat jueu davant “les amenaces a la seva seguretat”.

El Periódico
El Periódico

“Sánchez manté el pols amb Milei sense aconseguir una rectificació”, titula La Vanguardia que afegeix que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, critica per igual les dues parts. Lluny de rebaixar el to a la crisi diplomàtica entre els governs d'Espanya i l'Argentina, el president del país sud-americà, Javier Milei, ha titllat en les últimes hores de “covard” el cap de l'Executiu espanyol, Pedro Sánchez, per qui ha dit que se sent “agredit”. Unes 15 hores després de baixar de l'avió que el va traslladar des de Madrid a l'Argentina, el mandatari ha relacionat Sánchez amb el kirchnerisme en una entrevista amb el canal de televisió Todo Noticias (TN).

La Vanguardia
La Vanguardia

“Feijóo es nega a donar suport a Sánchez en el xoc amb Milei”, titula l'Ara que explica que el líder del PP ha igualat el president espanyol i l'argentí afirmant que tots dos comparteixen “una manera de fer política” que manté “segrestats” als ciutadans dels seus respectius països. “Sánchez no està per donar lliçons de diplomàcia tenint en compte que el seu govern va començar tot això fent exactament el mateix que avui denuncia”, ha asseverat Feijóo en un acte a Madrid. Referint-se al conflicte diplomàtic que Milei va obrir ahir amb Espanya en insultar a la dona de Sánchez en un míting de Vox. El diari català fa un perfil d'Ebrahim Raisi, el president de l'Iran mort en un accident d'helicòpter en una zona muntanyosa de difícil accés a prop de l'Azerbaidjan Oriental quan es dirigien a la capital de la regió, Tabriz, al nord-oest del país: “Ebrahim Raisi, un radical que va promoure la repressió pel vel”, indica el rotatiu.

Ara
Ara

El Punt Avui es prepara per a les eleccions europees del proper 9 de juny i porta un extens reportatge on explica el funcionament de la Unió Europea i, sobretot, del Parlament Europeu, l’única institució de la UE elegida de manera directa pels ciutadans. El diari també entrevista Antoni Llabrés, el president de l'Obra Cultural Balear (OCB) el qual lamenta que “la principal amenaça per al català a les Balears ve dels poders públics”. Llabrés també denuncia que “el govern del Partit Popular de Marga Prohens s’està dedicant a aplicar les polítiques lingüístiques de Vox”.

El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!