Ja portem una setmana continuada plovent cada dia en alguna zona o altre de Catalunya per la presència d'aire fred en altura i l'absència d'anticiclons. Fa tot just dos anys, el maig del 2022, el panorama era molt diferent per una calorada prematura que ens va deixar màximes de 35ºC a 40ºC a Catalunya. A banda de les tempestes, l'altra bona notícia és la suavitat de temperatures amb màximes de 20ºC a 24ºC que se situen dins la mitjana o fins i tot una mica per sota. De fet, ja us podem avançar que el maig acabarà sense calorades i sembla que la temperatura mitjana mensual podria quedar dins la normalitat. Seria tot un èxit dins el context d'escalfament global i de la trituradora de rècords de calor que recentment s'ha convertit Catalunya. Voleu saber fins quan s'allargaran els xàfecs i les tempestes? T'ho expliquem en el següent vídeo:

Tempestes i calamarsades a dojo

La previsió del temps per dimarts anuncia un nou episodi de tempestes i enrenou meteorològic. El dia tindrà dues cares. El matí serà força aprofitable amb grans clarianes i núvols decoratius. A partir del migdia creixeran grans nuvolades que donaran pas a una tarda més inestable. Tempestes intenses amb calamarsades o pedregades a les comarques de l'Alt Empordà, la Garrotxa, el Ripollès, el Pla de l'Estany, el Baix Empordà i el Gironès entre les 12h a 18h, sense descartar algun aiguat o fenomen extrem. També podria formar-se algun ruixat local i desorganitzat cap al prelitoral de Barcelona, l'interior i el Pirineu. Simultàniament, arribarà una franja de tempestes per la zona dels Ports i l'Ebre. Vent moderat del sud-est i temperatura que presentarà pocs canvis i continuarà l'ambient primaveral amb màximes de 20ºC a 24ºC.

Millora del temps el cap de setmana

La inestabilitat fora del Pirineu ja té data de caducitat i s'allargarà fins al cap de setmana, zona del Pirineu a part. Dimecres tornaran a formar-se ruixats i tempestes a moltes comarques, preferentment de la meitat nord, l'interior, l'Empordà, els Ports i entre Girona i Barcelona, amb alguna calamarsada o aiguat. Dijous es repetiran els xàfecs a l'interior, el Pirineu i entre Girona i Barcelona. Encara hi haurà certa inestabilitat i no farà net a la resta del territori. Divendres serà l'últim dia de tempestes fora del Pirineu i es formaran grans ruixats a les comarques de Girona i la meitat nord. El temps millorarà el cap de setmana per l'aproximació d'un anticicló passatger. Sol amb núvols decoratius en conjunt i només plourà al nord-est amb alguna tempesta aïllada entre el Ripollès, l'Alt Berguedà i la Garrotxa. A més, la temperatura pujarà un parell o tres de graus i l'ambient serà més suau, de primavera avançada.


🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.