Toni Espadas, fotògraf i director de l'agència de viatges Rift Valley de Sabadell, ha mort aquest dilluns assassinat a Etiòpia, en un incident que encara s'està investigant, segons ha informat el mitjà xilè Canal 13 i ha confirmat el Ministeri d'Exteriors. La víctima, nascuda a Barcelona el 1969, va ser atacada mentre estava fent de guia d'un equip de rodatge del programa Socios por el mundo de la televisió xilena. El canal ha informat que la resta de conductors i integrants de l'equip del programa es troben en "bones condicions de salut", malgrat que encara estan intentant sortir del país per tornar a Xile.

L'equip es trobava gravant la tribu Murci, a Etiòpia, quan van ser víctima d'un atac en què va morir Espadas. Teletrece detalla que l'equip a Etiòpia no va ser atacat per la tribu que estaven visitant, sinó que l'atac "es va registrar una vegada que es retiraven de la zona, després d'haver acabat la jornada, al camí de tornada".

El Govern ha expressat aquest dimarts el seu condol per l'assassinat a Etiòpia del fotògraf i guia de viatges: "Estem a disposició de les autoritats i de la família per fer l'acompanyament en aquest moment tan dolorós", ha escrit a X el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès. Per la seva banda, l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha mostrat la seva commoció per la mort del fotògraf: "Colpida per la notícia de l'assassinat a Etiòpia del nostre veí Toni Espadas" i envia "tot l'escalf a la família i éssers estimats".

Espadas, un guia turístic amb molta experiència i coneixement sobre Àfrica, oferia viatges arreu del continent a través de la seva agència Rift Valley, amb seu a Catalunya. Segons explica en la seva pàgina web, va començar a explorar món de ben jove, seguint dues de les seves grans passions: "viatjar i la fotografia". La seva primera gran aventura a l'Àfrica, territori que el va captivar, va ser a País Dogón (Mali), lloc que li va despertar una gran inquietud per les cultures de la zona. Més endavant, va anar descobrint altres territoris, amb un especial interès per Etiòpia, un país en el qual es va especialitzar. 

D'aquesta manera, Toni Espadas va documentar la cultura de diversos pobles, com és el cas dels Dukha de Mongòlia, els Korowai de Papúa Nova Guinea, els Bonda de l'Índia, els Mundari de Sudan del Sud o els Bayaka de República Centre Africana, entre altres. 

El seu coneixement sobre el terreny el van portar a fundar el 2010 una primera agència de viatges a Etiòpia. Després, amb Rift Valley Expeditions, va passar a organitzar trajectes per diversos països africans, feina que combinava amb fer de fixer, és a dir, assessorar i acompanyar periodistes i productores que realitzen algun projecte centrat en l'estudi de pobles i cultures del continent. Així, el 2013 va treballar pel programa Desafío Extremo de Jesús Calleja i, dos anys més tard, va tornar a col·laborar amb Planeta Calleja, quan va viatjar fins a Etiopia amb Fernando Tejero. Precisament, aquest dilluns acompanyava un equip de rodatge de la televisió xilena quan ha estat assassinat a Etiòpia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!