L’elaboració dels comptes anuals a qualsevol administració, empresa o entitat és una tasca complexa i feixuga que, sovint resulta difícil d’entendre a qui en pateix els encerts o les equivocacions de qui ha hagut d’elaborar el pressupost en qüestió. Des de la Generalitat, i unes setmanes després de l’aprovació de les comptes públiques del 2023, han volgut fer més entenedor el procés mitjançant una aplicació, el Simulador del pressupost de la Generalitat. que pren com a referència els imports aprovats en els pressupostos del 2023 i permet que els usuaris modifiquin ingressos i despeses per dissenyar el seu “pressupost ideal”.
Dues finalitats
La finalitat del simulador és, d’una banda, permetre que la ciutadania es familiaritzi amb el procediment d’elaboració dels pressupostos i, d’una altra, explicar els conceptes més rellevants del pressupost per mitjà de definicions i de l’accés als materials divulgatius elaborats pel Departament d’Economia i Hisenda.
Tres blocs
El simulador s’estructura en tres blocs: ingressos, límits i despeses.
Ingressos: en aquest bloc, es pot actuar sobre els ingressos pressupostaris, però cal tenir en compte que la Generalitat no té capacitat normativa per influir sobre els principals impostos (com ara l’IVA o el tram estatal de l’IRPF), ni tampoc pot modificar les transferències que li arriben de l’Estat i de la UE. Sí que pot, en canvi, apujar o abaixar els tributs propis i cedits a la Generalitat.
Límits: aquí es comprova com les regles fiscals que afecten el dèficit autoritzat, la capacitat d’endeutament i el creixement de la despesa limiten els seus recursos disponibles i, per tant, la seva capacitat de despesa. En aquest apartat pot prendre decisions sobre la composició global de la despesa, i pot triar la distribució dels recursos entre les despeses corrents i les de capital.
Despeses: el simulador permet revisar a l’alça o a la baixa la dotació d’un centenar de programes de despesa, que van des de l’atenció primària de salut a la protecció del patrimoni cultural, la formació del personal, el suport a les famílies o el transport públic de viatgers. En aquest bloc, les despeses es divideixen en despeses corrents (les necessàries per a la prestació ordinària de serveis) i les despeses de capital (inversions).