Aquest dimecres, a les 10 hores, han sonat setze sirenes de risc químic d’onze municipis catalans. Ha estat la primera prova d’aquest 2025 als sectors químics de la Tordera, l’Aran, Anoia, Bages, Berguedà, la Selva i Girona. A banda del so de les sirenes, els ciutadans d’aquestes zones han rebut prèviament una alerta als telèfons mòbils informant de la prova, segons ha informat Protecció Civil. La cobertura teòrica de les sirenes de risc químic ha estat de 39.568 habitants.
Què ha passat?
A l’inici de la prova, a les deu del matí, s’ha enviat l’alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils informant de la realització de la prova, i al cap d’uns minuts s’han activat les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància). El so d'inici d'alerta (so de confinament) ha estat format per tres senyals d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. A la finalització de la prova (al cap de quinze minuts), s’han activat les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament (un so pla més agut).
El simulacre de risc químic que Protecció Civil ha dut a terme a les zones de la Tordera, l'Aran, el Bages, el Berguedà, l'Anoia, la Selva i Girona ha estat un "èxit". Ho ha explicat Marta Cassany, directora general de Protecció Civil, que ha afirmat que les 16 sirenes han sonat correctament i que només s’han registrat dues trucades al 112. A més, ha afegit que el missatge d'alerta simultani al telèfon mòbil que s'envia a la població de la zona afectada s'ha rebut de forma "generalitzada". En aquest sentit, ha destacat que enguany, com a novetat, s'ha inclòs en els missatges un enllaç directe a l'enquesta de balanç, i això ha suposat que se n'hagin rebut més de 900, el doble de les registrades en la prova de 2024 al mateix territori.
On han sonat?
- Sector químic de la Tordera (Sant Celoni, Riells i Viabrea i Gualba): 6 sirenes
- L’Aran (Les): 1 sirena
- Sector Berguedà (Puig-reig): 1 sirena
- Sector la Selva (Fogars de la Selva i Massanes): 2 sirenes
- Sector Girona (Celrà): 1 sirena
- Sector Anoia (Igualada): 1 sirena
- Sector Bages (Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet): 4 sirenes
Durant la prova també s’ha fet un exercici de confinament en una desena d’escoles, amb un total de 3.801 persones participants, entre l’alumnat (3.423) i professorat i personal dels centres (378). Un d’aquests centres ha estat l'escola Maristes d'Igualada. En concret, han participat en l’exercici de confinament els alumnes de 2n d'ESO. A la capital de l'Anoia hi ha instal·lada una sirena al polígon industrial de les Comes, molt proper al centre educatiu.
A les deu en punt han arribat les alertes als telèfons mòbils i, tot seguit, des del pati de l'escola s'ha sentit la sirena de risc químic. La trentena d'alumnes de 2n d'ESO estaven al pati fent classe d'Educació Física i, en activar-se la sirena, s'han dirigit a l'aula per confinar-se. En total, el centre té 610 alumnes. L'Ivan Díaz és un dels estudiants que ha participat en el simulacre. Creu que és molt important fer aquests exercicis per "saber mantenir la calma en cas que hi hagi una situació real i perillosa". "Crec que s'hauria de fer més sovint perquè no tinguem por i sapiguem com actuar", ha afegit. En aquest sentit, la directora del centre, Montse Pons, ha explicat que als Maristes tenen el seu propi pla d'autoprotecció i que un cop a l'any fan exercicis de confinament i evacuació. "És important que les escoles fem aquests exercicis perquè els alumnes mantinguin la calma, i també per practicar la coordinació a nivell intern i extern", ha explicat la directora.
A la Catalunya Central hi ha un total de sis sirenes de risc químic ubicades al Bages, al Berguedà i a l'Anoia. En concret, la sirena d'Igualada es va instal·lar l'any 2024 i aquest és el segon cop que s'activa per un simulacre. La responsable de Protecció Civil a la Catalunya Central, Agnès Centelles, ha dit que aquests exercicis són molt importants per "sensibilitzar la població" i també perquè "sàpiguen com actuar" quan sonen les sirenes. Centelles ha explicat que a la Catalunya Central la majoria d'empreses químiques són d'emmagatzematge i distribució, però que no hi ha un gran sector químic. "Són empreses amb les quals es pot conviure, però val la pena estar preparats", ha subratllat.
Més proves
Aquesta prova d’avui ha anat seguida d’una prova prevista pel 29 de maig, al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. I se’n farà una tercera, idèntica, el 4 de juny, a la zona dels municipis del Barcelonès, Baix Llobregat i el Vallès.
Afinar les alertes
La consellera Núria Parlon, titular d’Interior i Seguretat Pública, i responsable també de Protecció Civil, va recordar, durant la presentació d’aquests simulacres, que recentment hi ha hagut un accident real amb confinament, com el de Vilanova i la Geltrú. Arran d’aquell succés, va explicar que “potser cal afinar algunes qüestions”, com el radi d’enviament dels missatges als mòbils dels ciutadans. “Va funcionar prou bé; la comunicació amb la ciutadania i el confinament de la població es van produir”, va assegurar, des de Reus, la consellera Parlon.