Després de mesos de tibantors, matisos diplomàtics i equilibris incòmodes, la Unió Europea comença a aixecar la veu davant la política d’Israel a Gaza. Les portades de la premsa d’avui en donen testimoni: el to ha canviat, i el missatge és clar. Ja no es tracta només de crides a la contenció o de tímides condemnes; Brussel·les ha fet un pas endavant, i el gest (encara que arribi tard per a molts) té un pes simbòlic i polític indiscutible. Les portades reflecteixen aquest gir com un punt d’inflexió. A la portada de l'ABC una fotografia d'uns tancs de l'exèrcit israelià desplegant-se aquest dimarts a la Franja de Gaza, el titular que l'acompanya diu el següent: “La UE endureix la seva postura amb Israel per la situació ‘inhumana’ a Gaza”. La Comissió Europea va accedir aquest dimarts a revisar si Israel està complint amb les obligacions en matèria de drets humans que marca l’acord d’associació signat amb la Unió Europea. Aquesta decisió arriba després que una clara majoria d’estats membres ho demanés formalment. Segons va anunciar la nova cap de la diplomàcia europea, Kaja Kallas, “el debat d’avui deixa clar que hi ha una majoria sòlida a favor de revisar l’article 2 de l’acord d’associació amb Israel. Iniciarem aquest procés i, mentrestant, és responsabilitat d’Israel desbloquejar l’ajuda humanitària destinada a Gaza”. La proposta ha comptat amb el suport de 17 dels 27 estats membres. Entre els governs que s’hi han oposat destaquen figures de pes com Alemanya i Itàlia, segons fonts diplomàtiques. El gest, tot i les absències significatives, marca un punt d’inflexió en la postura europea respecte al conflicte. Per la seva banda, el ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, va qualificar la situació a Gaza d'“insostenible, insuportable, inhumana”. Albares va afirmar que la UE “ha de fer tot el que estigui a les seves mans per posar fi immediatament al conflicte i va instar Israel a aturar la guerra i garantir l’accés lliure i sense obstacles de l’ajuda humanitària”.

El País també celebra que “Europa comença a castigar Israel per la matança i la fam a Gaza”, tot i que aquest faci com si sentís ploure. El Ministeri d’Afers Exteriors d’Israel va denunciar aquest dimarts al vespre que “criticar Israel només reforça la posició de Hamàs” i va rebutjar amb contundència les declaracions de la vicepresidenta de la Comissió Europea. En un comunicat, el portaveu del ministeri, Oren Marmorstein, va assegurar que les paraules de Kallas “reflecteixen una comprensió totalment equivocada de la realitat complexa que viu Israel” i va afegir que “ignorar aquesta realitat i criticar Israel només enforteix Hamàs i l’anima a continuar armat”. Segons Marmorstein, les recents mostres d’agraïment de Hamàs davant d’aquest tipus de crítiques en són una prova clara i “només contribueixen a allargar la guerra”. El diari també adverteix a la seva portada que “14.000 bebès estan en risc de morir d'inanició a la Franja”. Aquesta notícia atroç es podria fer realitat en 48 hores tal com va dir aquest dimarts el secretari general adjunt de les Nacions Unides per a Assumptes Humanitaris, Tom Fletcher. El dirigent de l'ONU va explicar que aquest càlcul es basa en la informació recollida pels “equips sòlids que l’ONU té sobre el terreny”. Davant d’aquesta situació crítica, va insistir que és urgent “inundar la Franja de Gaza amb ajuda humanitària”.

El Mundo entrevista Manuel Marchena, el magistrat del Tribunal Suprem que va jutjar els líders del procés pel referèndum de l'1 d'Octubre del 2017. Marchena ha escrit un llibre titulat La justicia amenazada i el diari el lloa dient que “si el batxillerat obligués a estudiar una assignatura troncal anomenada ‘estat de dret’, el llibre de Marchena hauria de ser un manual”. Segons Marchena, la justícia està amenaçada a Espanya i el culpable és el poder polític (de fet, l'entrevistador diu, literalment, que “els polítics sempre han volgut controlar el poder judicial”). La resposta de Marchena crida l'atenció i és que el magistrat compara la situació a Espanya amb la que es viu als Estats Units amb el seu president, Donald Trump. “L'enfrontament entre Trump i els jutges, per exemple, està marcant una fita en la història dels EUA i és fidel reflex del que passa quan el populisme s'enfronta a qualsevol intent de control. La societat espanyola s'està familiaritzant amb una normalitat que és patològica. Els atacs als jutges, incorporats fins i tot a acords polítics que parlen de lawfare, tenen un efecte demolidor en la credibilitat de la justícia”, sentencia Manuel Marchena.  Què diuen la resta de portades d'aquest dimecres?

El País
El País
ABC
ABC
El Mundo
El Mundo
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!