El dret a la igualtat, en segon pla. El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha inadmès la demanda que van presentar Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua perquè la justícia espanyola “discrimina i exclou” les entitats que defensen el català en la causa d’imposició del 25% de castellà a l’escola. En una resolució de formulari, el jutge hongarès András Jakab afirma que el tribunal considera “a la llum de tot el material en el seu poder que els assumptes denunciats no revelen cap aparició d'una violació dels drets i llibertats establerts en la Convenció o en protocols” de la institució. En la demanda, confeccionada pel penalista Benet Salellas, es denunciava que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i el Tribunal Constitucional (TC) “van efectuar una clara discriminació lingüística i una vulneració del dret al tracte igualitari” quan van impedir que Òmnium i Plataforma per la Llengua, com la USTEC, poguessin personar-se en la causa.
Els tribunals espanyols van sostenir que el plet sobre la imposició del 25% de castellà, feta pel TSJC, “no afecta l’ús del català a les aules ni té efectes sobre Òmnium ni els seus socis”, malgrat posar en qüestió la immersió lingüística. Això no obstant, van acceptar la personació d’entitats contràries a l’escola catalana com Asamblea por una Escuela Bilingüe o Hablamos Español. El tribunal europeu considera que no veu cap irregularitat i informa les entitats en defensa del català que no poden presentar cap recurs a la seva inadmissió. La demanda es va presentar l'octubre passat i la resposta, és datada el 3 d'abril, i s'ha comunicat aquesta setmana.
Pendents del Constitucional
Responsables de les entitats catalanes no han volgut fer valoracions d’aquest cop de porta del tribunal amb seu a Estrasburg. Això no obstant, fonts de Plataforma per la Llengua han volgut aclarir a ElNacional.cat: que el tribunal “no ha entrat al fons de la qüestió", i, per tant, hi afegeixen: "La via continua oberta i seguirem presentant batalla en aquest i altres casos que es desenvolupin com aquest.”
Certament, el Tribunal Constitucional té pendent de resoldre el procediment clau: si del decret llei 6/2022 i la llei 8/2022,que eliminen els percentatges a l’escola catalana, són o no constitucionals. El TSJC, de forma excepcional, va presentar un recurs contra la seva legalitat, i va assegurar que no es respectava el bilingüisme i la llengua castellana. La magistrada Laura Díez és la ponent del TC, i tot i que s’ha anunciat una resolució imminent, per ara, no està inclosa en el pròxim ple; i aviat els esforços del tribunal se centraran a debatre i resoldre els recursos sobre la llei d’amnistia del procés.
Tres negatives seguides
La negativa del TEDH a entitats catalanes arriba aquesta setmana, juntament amb dues inadmissions més a causes del país, segons ha avançat Vilaweb. El mateix jutge András Jakab ha inadmès la demanda d’afectats dels atemptats de 17-A, i els seus advocats, Jaume Alonso-Cuevillas, Agustí Carles i Nico Krisch, volen presentar ara una petició de reconsideració.
El tribunal també ha rebutjat la demanda de Quim Torra i Josep Costa per haver estat espiats amb el programari Pegasus, tot i que en el seu cas, els recorda que han d’esgotar els organismes judicials espanyols, abans d’anar al TEDH, com faran ara.