El decret del català aprovat pel Govern per fer front a la imposició del 25% del castellà a les aules ja s’ha convalidat al Parlament amb el suport d’ERC, Junts i els comuns, el que s'ha traduït en 71 vots a favor i 60 en contra. Convalidat el decret, ja estan completament en vigor les dues normatives per intentar aturar la ingerència dels tribunals: la llei ad hoc aprovada ara fa unes setmanes que estableix el català com a vehicular i el castellà com a curricular, i ara el decret del Govern que no fixa percentatges i atribueix al conseller Josep Gonzàlez-Cambray la responsabilitat de validar els projectes lingüístics. En la seva intervenció inicial, el titular d'Educació ha defensat aquesta norma davant d'una "situació judicial anòmala" i ha explicat que a aquest decret en seguirà un altre sobre l'elaboració dels projectes lingüístics. 

El decret va ser aprovat en una reunió extraordinària del Consell Executiu el passat 30 de maig, quan tot just faltaven hores perquè acabés el termini imposat pel TSJC per acatar la sentència. El nou marc normatiu subratlla la “inaplicació de paràmetres numèrics, proporcions o percentatges” sobre l’ús de la llengua i deixa clar que és el departament d’Educació qui assumeix la responsabilitat del projecte lingüístic de cada centre. Va entrar en vigor el mateix 30 de maig quan es va publicar al Document Oficial de la Generalitat, i ara només faltava que fos ratificat al Parlament. Els partits de la dreta van intentar aturar el seu tràmit parlamentari portant-lo al Consell de Garanties Estatutàries, però aquest òrgan el va avalar amb unanimitat i va assegurar que a diferència del que denunciaven Vox, Cs i PP, el decret no vulnera la Constitució ni l’Estatut.

A diferència de la llei ad hoc del Parlament que també va comptar amb el suport i implicació del PSC, el decret només ha rebut el suport dels dos partits del Govern i dels comuns. Durant el debat, marcat per dures crítiques de la CUP que des d'un inici no ha volgut col·laborar amb els partits en aquesta iniciativa, els tres partits que han donat suport han coincidit que és un decret per treure els tribunals de les escoles. El Parlament ha descartat però tramitar el decret com a projecte de llei, encara que Junts l'havia demanat, i al final de la votació el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, han encaixat la mà al conseller Cambray.

Intervenció d'ERC, Junts i comuns

Des d'ERC, la diputada Mònica Palacín ha defensat que "contra qui aplana el camí a les togues" hi seran sempre plantant cara: "No podíem restar passius i no ho hem fet", ha defensat la republicana, que ha assegurat que el decret és per "continuar" en la defensa del model d'escola catalana posant la responsabilitat legal al Govern: "Celebrem el consens que la llengua es mereix", ha afegit Palacín, que ha defensat fer pedagogia als centres i política al Parlament i no als tribunals.

 

Anna Erra de Junts ha insistit que tant el decret com la llei ja aprovada són instruments per fer front a l'ultimàtum del TSJC que és un exemple més de la "repressió de la llengua", una iniciativa per "plantar cara i batallar". Ha reconegut que aquestes eines potser no seran prou però ha reivindicat que s'han treballat amb consens dins i fora dels despatxos amb la comunitat educativa i amb Òmnium i Plataforma per la Llengua: "Sabem que potser cap llei podrà blindar del tot el català (...) Només el blindarem quan siguem estat independent", ha tancat.

 

El discurs més social ha anat a càrrec de Jessica González dels comuns, que ha reivindicat la defensa del català des d'una perspectiva de classe i per evitar que estigui relacionat únicament amb "la burgesia". Així mateix, ha reivindicat el decret com a eina perquè els centres educatius tinguin una referència sobre com preparar els projectes lingüístics sense estar a la "intempèrie jurídica", i donant totes les eines als centres perquè adaptin els projectes lingüístics a les realitats: "Un país amb futur és el que entén les llengües com element de cohesió, aquesta és la base del nostre model, fugint de la confrontació", ha tancat.