La selectivitat no dura només un dia. Després dels exàmens d'avui, encara en quedaran uns quants més. Precisament per això, és important mantenir la calma i consentir el cos amb aliments. 

En època d'exàmens, un pla de menús d'acord amb les necessitats, horaris i exigències mentals és un suport indiscutible per aconseguir millorar els resultats. Adequar l'alimentació durant la temporada d'exàmens ajuda a tenir la ment més clara i lúcida, a més de proporcionar una agilitat mental i més capacitat de concentració. 

Com recuperar-se d'un examen

L'esforç mental d'hores i dies dedicats a la preparació de l'examen, l'estrès associat a l'objectiu d'aconseguir la millor nota pot passar factura al nostre cos. Per aquest motiu, el portal Consumer, recull una sèrie de propostes d'aliments per aconseguir alleugerir aquest estrès al cos. D'aquesta manera, es proposa menjar aliments rics en vitamines, magnesi, fibra, prebiòtics, proteïnes de qualitat o hidrats de carboni.

Amanides de fulles verdes: reuneixen tots els nutrients per al benefici orgànic. Es poden menjar amanides amb xampinyons, espinacs, ruca o canonges. 

Fruits secs: pipes de gira-sol carabassa o sèsam. 

Entrepans de tonyina o sardines: aquests peixos són una font d'omega-3 i tenen propietats antiinflamatòries. Aquesta característica nutricional suggereix l'interès d'incloure o augmentar la presència de peixos blaus, amb una major preferència pels exemplars petits (anxoves, sardines...) als menús setmanals. 

Macedònia per berenar: les fruites poden servir de complement o d'snack. A més, és lleugera, hidrata i conté una varietat de vitamines. Segons el portal Consumer, és una molt bona opció per recuperar-se després d'un examen. Menjar fruita entre hores permet absorbir una bona quantitat de nutrients. 

Flocs de civada: la civada és un cereal que, a més de ser una font de nutrients que optimitzen la funció neuronal, resulta molt digestiu. Conté mucílags que suavitzen la mucosa i contraresten l'efecte irritant ocasionat per un abús de menjars ràpids, fregits, begudes excitants i tabac, destaca el mateix portal. A aquests excessos (habituals) es sumen els nervis que moltes persones focalitzen en l'aparell digestiu en general i en l'estómac en particular, i que en conjunt, han pogut originar una gastritis aguda o accentuar les molèsties d'acidesa estomacal.

Què es pot menjar en època d'exàmens?

Nervis, ansietat i gana. Tot plegat, sense pensar-ho gaire, pot ser una mala combinació de factors. Per tenir el cervell ben despert i afrontar els exàmens es pot ajudar amb alguns aliments, però és important seguir unes pautes i menjar de manera adequada. El cervell s'alimenta principalment d'hidrats de carboni, que podrem trobar en una major proporció en el pa, cereals, pasta, arròs, patates o llegums. Si l'aportació és insuficient, destaca el portal Zona Hospitalaria, el cervell haurà de buscar energia en altres fonts, com per exemple, proteïnes o greixos. Ara bé, aquest sistema no és del tot recomanable perquè no és el fisiològic. 

El mateix portal recalca que hi ha dues situacions que són freqüents en època d'exàmens i que caldria evitar. D'una banda, l'augment d'una ingesta de calories. Això provoca digestions pesades amb una dificultat afegida a l'hora d'estudiar. Per altra banda, pot passar que hi hagi una disminució de les calories ingerides, i això també és perjudicial. Ocasionarà una falta de concentració apatia i cansament.

 

 

Imatge principal: una amanida de colors / Unsplash