En època d'exàmens creixen els nervis, l'ansietat i per què no dir-ho, la sensació permanent de gana (o no). La selectivitat no és una excepció. Ara bé, per tenir el cervell ben despert i afrontar els exàmens es pot ajudar amb alguns aliments. El cervell s'alimenta principalment d'hidrats de carboni, que podrem trobar en una major proporció en el pa, cereals, pasta, arròs, patates o llegums. Si l'aportació és insuficient, destaca el portal Zona Hospitalaria, el cervell haurà de buscar energia en altres fonts, com per exemple, proteïnes o greixos. Ara bé, aquest sistema no és del tot recomanable perquè no és el fisiològic. 

El mateix portal recalca que hi ha dues situacions que són freqüents en època d'exàmens i que caldria evitar. D'una banda, l'augment d'una ingesta de calories. Això provoca digestions pesades amb una dificultat afegida a l'hora d'estudiar. Per altra banda, pot passar que hi hagi una disminució de les calories ingerides, i això també és perjudicial. Ocasionarà una falta de concentració apatia i cansament.

No augmentar la ingesta de calories

Tal com ressalta Zona Hospitalaria no s'ha d'augmentar la ingesta de calories totals, però sí que caldrà cuidar la ingesta de determinats nutrients, com per exemple, vitamines del grup B, vitamina E, minerals com el potassi, magnesi, zinc, liti, silici, seleni o crom, ja que estan relacionats directament amb la capacitat de concentració, memòria, rendiment intel·lectual o fins i tot l'estat d'ànim. 

Els àpats

L'esmorzar és el primer àpat del dia i el més important. En aquest sentit, ressalta que un bon esmorzar millora la capacitat intel·lectual i el rendiment físic durant el matí. Contràriament, un esmorzar deficitari està relacionat amb una menor capacitat d'atenció i concentració, segons ressalta el mateix portal. Un bon esmorzar ha de contenir, com a mínim, tres grups d'aliments: làctics (llet, iogurt, formatges...), cereals (pa, cereals, galetes Maria...) o fruita (natural o en suc).

Els experts recomanen no substituir els àpats principals per menjar ràpid (pizzes, hamburgueses, entrepans, etc.) perquè són àpats amb molts greixos, rics en calories i més pesats de digerir. S'ha de portar una dieta equilibrada. Així, els primers plats poden ser verdures (crues o cuinades), arròs o llegums. De segon plat, es pot menjar carn, peix o ous. Pel que fa a les guarnicions, si el primer plat és verdura, pot ser de cereals, patata o llegum. Si el primer plat és arròs, patates, pasta o llegums. La guarnició del segon plat serà verdura. 

De postres es pot menjar fruita o làctics. 

Excitants i trucs

S'aconsella evitar l'abús de begudes excitants com el cafè, begudes de cola o té. Ens mantenen desperts, però no ajuden a la concentració o a memoritzar. A més, provoquen nerviosisme i interfereixen en el descans. Si s'està molt nerviós o resulta complicat dormir pels nervis, es pot prendre una infusió relaxant o un got de llet calenta. Dormir bé també és bàsic.

Una mica de xocolata cada dia també aporta energia i, segons estudis de la Universitat de Bradford i ajuda a reduir el nivell d'estrès.

 

 

Imatge principal: un jove estudia pels exàmens / Unsplash