La preparació per als exàmens de selectivitat inclou nervis i estrès. En aquest context, dormir o descansar bé és difícil. Es calcula que entre el 60% i el 70% dels adolescents presenten un dèficit de son per la privació crònica d'aquest, fet que dificulta el seu rendiment acadèmic. Segons un comunicat de l'institut del son AdSalutem, aquest problema encara s'agreuja més durant les setmanes prèvies a la selectivitat. Així, l'evidència científica exposa que el son juga un paper essencial en tots els processos fisiològics i cognitius. 

Una sola nit de privació de son altera la nostra percepció, dificultant la presa de decisions i modificant la capacitat d'aprenentatge. I com asseguren molts experts, el que no es dorm una nit, no es pot recuperar l'endemà. "Subestimem l'efecte del son en el rendiment acadèmic, quan realment és equiparable al factor nutricional" afirma la doctora. María José Masdeu, professora i pneumòloga a AdSalutem. Davant d'aquesta realitat i la immediatesa dels exàmens de selectivitat que hauran d'afrontar milers d'estudiants en els pròxims dies, els experts d’AdSalutem recomanen pautes d'higiene del son per optimitzar el rendiment.

Pautes d'higiene del son

  • Reservar 8 hores diàries per al son. Un bon descans ajuda a consolidar la informació apresa.
  • Una migdiada de 30 minuts màxim, abans de les 17:00h., ens ajudarà a consolidar els coneixements adquirits.
  • Fer un repàs ràpid i llegir per sobre la matèria estudiada abans de dormir.
  • No estudiar al llit.
  • Mantenir unes rutines regulars de son i àpats, que no variïn massa entre setmana en comparació amb el cap de setmana.
  • Fer exercici físic als matins ajuda a conciliar el son durant la nit.
  • Evitar prendre substàncies estimulants durant la tarda-nit.
  • Evitar el tabac i/o l'alcohol i altres drogues. Aquestes substàncies tenen efectes nocius pel son i la salut en general.
  • Evitar dispositius electrònics una hora abans d'anar a dormir. En cas d'utilitzar-los, fer servir el filtre de llum càlida (night mode).
  • Reservar 10-15 minuts al dia per relaxar-te o expressar les teves emocions. Les tècniques de meditació, mindfulness, ioga, taitxí, etc., per exemple, poden ser de gran utilitat per aconseguir-ho.

Què diuen els científics?

De vital importància són la quantitat i la qualitat del son per al rendiment acadèmic. En aquest sentit, una revisió publicada a la Revista de Neurologia va analitzar 30 estudis que relacionen diversos indicadors de qualitat de son i el rendiment acadèmic d'estudiants universitaris. Així, la somnolència diürna deguda a la privació de son disminueix l'atenció i s'associa amb pitjors resultats acadèmics, segons constaten a través d'un comunicat.

Altres investigacions suggereixen que els estudiants universitaris que es van privar de son una o més nits durant els exàmens, tenien pitjor rendiment. Contràriament, un altre article va confirmar que els que van evitar la privació de son la setmana anterior a la prova, obtenien millors notes. Els estudis consideren especialment rellevant el període de preparació i de realització d'exàmens, indicant que "la qualitat de son predeia un millor rendiment acadèmic, tant pel que fa a les notes com als objectius d'aprenentatge". A més, mantenir la regularitat de son i els bioritmes durant el cap de setmana també va resultar beneficiós per al rendiment dels estudiants. Finalment, també es va trobar una associació indirecta mediada per l'estat d'ànim, factor que també millora amb un descans adequat.

Així doncs, els darrers descobriments en Medicina del Son mostren que el son exerceix un paper centralitzador i sinèrgic amb la resta dels elements de l'estil de vida com l'exercici, l'alimentació o l'estat psicològic i emocional, augmentant els beneficis de qualsevol intervenció dissenyada per millorar la salut integral de joves i adults.

 

 

Imatge principal: una noia dorm al costat d'una planta / Unsplash