Durant tota la setmana els veïns de les urbanitzacions de Tiana (el Maresme) estan cridats a fer sonar les alarmes per cridar l'atenció de les autoritats per tal d'aplicar mesures contra els robatoris.

La iniciativa surt de les urbanitzacions de Les Costes i els Vessants, que aquest estiu han tingut 8 robatoris amb força a les cases. Són una de les zones més vulnerables del poble, amb sortida directa a la B-500 a tocar de Badalona, on els últims anys han patit diverses onades de robatoris sobretot en èpoques de vacances. 

A mitjans d'agost, però, l'alarma va tornar a saltar per robatoris en altres punts del poble, alguns d'ells amb els veïns i veïnes dins els domicilis, on els lladres van fer servir la força per fugir. 

A diferència d'altres anys, aquest estiu l'helicòpter dels Mossos d'Esquadra que sobrevola les urbanitzacions del Maresme per dissuadir els lladres, no ha volat. I el poble, amb gairebé 8.900 habitants ha quedat exclusivament en mans de la Policia Local que només tenia dos agents per torn per vigilar el municipi i atendre la comissaria. La Policia Local de Tiana ha acabat esquitxada a més per l'operació 'enredadera'. El seu cap va ser un dels detinguts el juliol passat i l'Ajuntament l'ha fet fora. Ara mateix hi ha un cap de la policia provisional, un caporal, que té sota les seves ordres 14 agents, molts dels quals acabats de sortir de l'Institut de Seguretat Pública.

A mitjans d'agost hi va haver un reforç amb una patrulla més, i tot i que els Mossos d'Esquadra, tenen més presència a Tiana, els robatoris no cessen.

Els veïns de Les Costes i Els Vessants estan organitzats i fan difusió de la situació comptabilitzant també els robatoris i els intents, però a la resta de punts del poble, la situació queda silenciada perquè no hi ha coordinació veïnal. Altres urbanitzacions com Can Gaietà, però, estan patint també diversos robatoris en plantes baixes i àtics.

Tot i que l'any passat l'Ajuntament de Tiana va instal·lar càmeres a les Costes, els robatoris no han cessat i han portat als veïns a reclamar insistentment un pla de seguretat.

L'equip de govern (PSC) no el veu necessari i en el ple de pressupostos va votar en contra de l'esmena del grup de l'oposició, l'agrupació d'electors, Junts per Tiana que va presentar la partida econòmica per començar la redacció del pla de seguretat. El PSC hi va votar en contra i va comptar amb el suport del PP i l'abstenció del PDeCAT i ERC per rebutjar la proposta que fa anys que reclamen els veïns, sense aportar cap solució alternativa.

Els veïns han esgotat la paciència i a mitjans d'agost van promoure ampliar el grup de whatsaap amb el que s'informen dels robatoris a tot el poble, pel que ara, a banda de veïns i veïnes de les urbanitzacions de Les Costes i els Vessants, també n'hi ha de ciutadans del centre i d'altres zones com la urbanització de can Gaietà o la zona d'entrada al poble i que toca a la B-20, un altre punt d'entrada i fugida de lladres.

Per fer-se sentir aquesta setmana faran sonar les alarmes, avisant prèviament a les companyies de seguretat, i el proper 13 de setembre aniran al ple municipal a fer sentir de nou la seva reivindicació. 

2 anys de lluita

Fa dos anys que els veïns intenten trobar una solució als robatoris.

A les urbanitzacions que fan frontera amb Badalona s'han arribat a registrar 4 robatoris en un dia. Els veïns han vist, en algunes ocasions els lladres. Alguns d'ells, armats dins les cases o amorrats a les finestres.

Els veïns i veïnes porten un compte particular i calculen que en 10 anys han entrar a robar en el 60% de les cases de la urbanització de Les Costes.

Això els va portar a organitzar-se. Van crear l'Associació de Veïns per tenir una eina vàlida amb l'administració i van crear dos grups de whatsapp. Un, el S.O.S, que s'activa quan hi ha un robatori per poder avisar ràpidament a la policia i un altre on s'alerten de persones sospitoses o altres incidències que es van trobant. Ara aquest grup s'ha ampliat a tot el poble.

L'any passat, en una reunió d'alcaldes del Maresme i el conseller d'Interior Jordi Janer ja es va posar en evidència el problema i la manca de resposta eficaç. Els alcaldes demanaven més efectius i Interior apel·lava a posar ordre a les policies locals. La solució passava per desbloquejar els pressupostos i que es pogués convocar la nova promoció de Mossos. 500 policies que justament ahir van començar el curs a l'Institut de Seguretat Pública. 

L'ombra de l'operació 'Enredadera'

El 3 de juliol va esclatar l'operació 'Enredadera'. El jutge de Badalona va ordenar escorcolls simultanis. Feia un any que seguien la pista de l'ex regidor de seguretat de Montgat, Tomàs Cabrejas. I la investigació els va portar fins a Tiana on actualment exercia de cap de la Policia Local nomenat com a home de confiança de l'alcaldessa Ester Pujol.

En l'escorcoll del 3 de juliol la Policia Espanyola va demanar tres expedients a l'Ajuntament de Tiana entre els quals hi ha la documentació sobre el darrer concurs pública per a l'adjudicació de 9 càmeres de seguretat. 

La investigació se centra en una presumpta trama que hauria arreglat adjudicacions en la gestió de les multes i la regulació del trànsit de semàfors, així com altres elements de seguretat del trànsit. A Catalunya es van fer escorcolls a Tiana, Lleida i Mollet del Vallès.  A la resta de l'estat espanyol se'n van fer a Madrid, Astúries i Lleó.

La investigació es remunta a l'estiu del 2016, quan a partir d'una denuncia, es va fer el primer escorcoll a l'Ajuntament de Montgat d'on van sortir les principal proves que donen forma a la trama. Tota la documentació que es van endur feia referència als radars i a la gestió dels aparcaments que penja de l'empresa municipal "Platges Montgat" de la que Tomàs Cabrejas n'era el conseller delegat.