La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia espanyola ha posat en marxa una macrooperació aquest dimarts a primera hora del matí contra una trama de corrupció municipal per l'adjudicació de radars i dispostius de control de trànsit.

L'operació està dirigida pel jutjat d'instrucció número 2 de Badalona que fa més de 2 anys que investiga la trama. Segons ha informat el TSJC s’han practicat 49 entrades i escorcolls en diferents Ajuntaments, despatxos i societats així com 19 requeriments de documentació en diversos municipis de, com a mínim, 5 comunitats autònomes.

Hi ha 15 els detinguts, entre els que hi ha empresaris i càrrecs públics, que passaran a disposició del titular del jutjat d’instrucció 2 de Badalona en els propers dies.

La causa està oberta pels delictes de prevaricació administrativa, frau a l’administració pública, malversació de diners públics, tràfic d’influències, revelació d’informació privilegiada, falsedat documental, suborn, alteració de preus de concurs públic i pertinença a organització criminal.  

A Catalunya s'investiguen els ajuntaments de Montgat, Tiana, Lleida, Mollet del Vallès, Pineda de Mar, Premià de Mar i Rubí.

L'operació és contra una trama que presumptament va arreglar adjudicacions en la gestió de les multes i la regulació del trànsit de semàfors. S'estan fent escorcolls a  Catalunya (Tiana, Lleida i Mollet del Vallès) i de la resta de l'estat espanyol (Madrid, Astúries i Lleó), i es preveuen una seixantena de detencions i més escorcolls.

Escorcoll ajuntament Tiana - GL

A Tiana s'ha detingut el cap de la policia local, exregidor de Seguretat de l'Ajuntament de Montgat en el moment que va començar la investigació. De fet, el cas surt de Montgat, on fa dos anys ja es va fer un escorcoll a la comissaria de la policia local. La policia espanyola ha detingut també una caporal de la Guàrdia Urbana de Lleida en l'operació. 

Al centre de l'operació hi ha l'empresa Aplicacions Gespol S.L., una filial del grup Sacyr amb seu a Barcelona que va ser constituïda l'octubre de 2016 i que està especialitzada en aplicacions per controlar el trànsit rodat.

Els investigadors creuen que hauria manipulat concursos públics amb la connivència de polítics locals.

Al dispositiu, coordinat per la Fiscalia Anticorrupció sota la direcció de diversos jutjats, la UDEF té el suport d'altres unitats de la de Policia Judicial i de direccions superiors.

El dispositiu, en què participen 580 policies, està a càrrec de la UDEF. Es preveuen, així mateix, detencions que afectaran diverses autoritats i funcionaris dels municipis esmentats, com també la seva posada a disposició judicial a fi de decidir sobre la seva situació personal.

Els fets investigats podrien constituir delictes de prevaricació administrativa, frau a l'administració pública, revelació d'informació privilegiada, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, suborn, falsedat documental per funcionari públic i per particular, alteració del preu de concurs públic i pertinença a organització criminal.