L'Ajuntament de Ripoll i el de Campdevànol han recomanat a tota la població a no utilitzar aigua de l'aixeta ni per beure ni per cuinar. El motiu és l'elevat nivell d'arsènic que s'ha detectat i que supera els 10 ug/l, que és un element químic que es troba de manera natural sota l'aigua, però que per culpa de la sequera, s'ha vist incrementat. En canvi, l'aixeta si es podrà utilitzar per a altres usos com per dutxar-se, rentar la roba o per rentar els plats, sense cap mena de risc per a la salut. En un comunicat conjunt, els Ajuntaments de Ripoll i Campdevànol i la companyia de l'aigua, SOMASRSA, han anunciat l'aprovació del projecte de renovació i ampliació de l’estació de Tractament d’Aigua Potable. Segons detallen, l'objectiu del projecte és posar fi a les incidències de qualitat a l'aigua que s'han produït en els darrers anys. 

Catalunya, en sequera

El passat 31 de gener el sistema Ter-Llobregat va entrar a la fase d'emergència per sequera. A conseqüència d'aquesta situació el Govern ha imposat una sèrie de restriccions que afecten més de sis milions de catalans, la majoria situats a l'àrea de Barcelona i la rodalia, que depenen del sistema Ter-Llobregat. En total, són 202 municipis de 14 comarques. Hi ha altres regions catalanes que ja es troben en emergència, mentre que la franja oest del país —que es nodreix de l'Ebre— és administrada pel govern espanyol.

Cada municipi, en fase d'emergència, està prenent una sèrie de decisions per tal de lluitar contra la sequera. Una de les noves propostes ha estat de l'Ajuntament de Figueres, que repartirà gratuïtament 2.000 airejadors d'aixetes per reduir el consum d'aigua domèstica. Els aparells es distribuiran a l'OMAC, la seu de Fisersa i als centres cívics Joaquim Xirau i Creu de la Mà. La mesura s'uneix a les que el consistori ja ha dut a terme en els últims mesos com l'ús d'aigua freàtica de la mina del Parc de les Aigües per a la neteja de carrers i la utilització de l’aigua regenerada de la depuradora (EDAR) per a usos municipals. S’utilitza per al reg a les zones verdes urbanes (parcs, camps esportius i similars), neteja de carrers, sistemes contra incendis i utilització en obres. Aquesta mesura permet continuar realitzant, davant la situació d’emergència per sequera, les tasques de neteja i reg de caràcter urbà i serveix per estalviar aigua freàtica.

Un altre dels sectors que més tem que s'allargui la sequera, i per tant les restriccions, és el del turisme, ja que el pla de sequera prohibeix omplir piscines municipals, així com d'hotels i càmpings. Per aquest motiu, els hotelers de Lloret de Mar compraran una dessaladora mòbil per omplir piscines i destinar l'excedent a garantir l'aigua de boca en plena temporada turística. Costarà 1,5 milions d'euros que assumirà el sector, s'instal·larà en un extrem de la platja i es preveu que estigui en funcionament al maig. Tindrà capacitat per tractar fins a 50 metres cúbics d'aigua de mar per hora i, segons subratlla el president del Gremi d'Hostaleria de Lloret, Enric Dotras, la intenció és que aquest model es pugui "replicar a altres punts de la Costa Brava". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!