Més conseqüències de la sequera. Davant la situació de sequera extrema en què es troba Catalunya, el Govern ha imposat una sèrie de restriccions, entre les quals hi ha la prohibició d'omplir les piscines dels municipis que estan en fase d'emergència. Des de l'1 de febrer, Catalunya es troba en fase d'emergència i, per tant, la normativa imposa que les piscines privades, d’hotels i balnearis no es poden reomplir. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha anunciat aquest dilluns en una entrevista a Els Matins de TV3, que si arribem a l'estiu en fase d'emergència 1, les piscines municipals de Catalunya no podran obrir, llevat que es considerin refugis climàtics. Mascort ha detallat que el Govern treballa per fer un cens de refugis climàtics si es planteja aquest escenari. A tall d'exemple, ha indicat que si es dona la situació que un barri no té una biblioteca, una sala de lectura o qualsevol altre espai amb aire condicionat per refugiar-se a l'estiu, es "podria estudiar" que la piscina es convertís en un refugi climàtic i, per tant, es pogués omplir. 

Dessaladores mòbils per combatre la sequera

Els hotelers de Lloret de Mar van anunciar el dijous passat que compraran una dessaladora mòbil per omplir piscines i destinar l'excedent a garantir l'aigua de boca en plena temporada turística. Tindrà un cost d'1,5 milions d'euros, que assumirà el sector, s'instal·larà en un extrem de la platja i es preveu que estigui en funcionament al maig. Tindrà capacitat per tractar fins a 50 metres cúbics d'aigua de mar per hora i, segons subratlla el president del Gremi d'Hostaleria de Lloret, Enric Dotras, la intenció és que aquest model es pugui "replicar a altres punts de la Costa Brava". Sobre aquesta iniciativa, el conseller ha reiterat que, malgrat que no està contemplat al pla de sequera, s'ho estudiaran "perquè tothom pugui fer actuacions d'aquestes". Tanmateix, s'ha mostrat prudent, ja que el Departament encara no ha vist el projecte "si és possible encabir-ho dins de la norma legal que ens empara, ho farem". En aquest sentit, ha reconegut "els esforços del gremi" per reduir el consum d'aigua a les seves instal·lacions, i ha insistit que el Govern "avaluarà totes les accions que es puguin fer per allargar els recursos".

El conseller també s'ha referit a les llicències per a piscines particulars a municipis i ha deixat clar que les competències en àmbit de llicències urbanístiques són dels ajuntaments. Tot i que ha reconegut que poden estar obligats a autoritzar les llicències, també ha recordat que els municipis tenen eines per sancionar, si cal, quan s'omplen piscines.

Negociacions amb la pagesia

Les protestes de la pagesia per la situació del sector han aconseguit col·lapsar moltes carreteres de Catalunya durant les darreres dues setmanes. El conseller Mascort va ser un dels membres del Govern que es va reunir amb els pagesos quan van arribar a Barcelona després d'una tractorada i, tal com va detallar ell mateix, van quedar que es tornarien a trobar quan els pagesos volguessin. Sobre aquesta negociació, ha afirmat que han solucionat moltes qüestions amb Unió de Pagesos i JARC, però "si apareixen noves veus, ens asseiem amb elles". En aquest sentit, ha reconegut Plataforma Pagesa com a nou actor negociador, malgrat que no considera que s'estigui produint una negociació. "Tothom sap que els acords importants s'han de prendre a la taula agrària", ha recordat.