Les empreses d'enginyeria Ayesa (www.ayesa.com) i Eurogeotècnica (www.eurogeotecnica.com) han liderat amb èxit la implementació de la metodologia BIM en el disseny de tres projectes d'enginyeria civil en el transport urbà i interurbà de Catalunya. Un dels treballs va consistir en l'ampliació de la xarxa ferroviària dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i els altres han permès millorar les parades del transport urbà a diverses localitats de la comunitat per fer-les més accessibles i habilitar un nou carril bici entre Santpedor i Manresa. Diferents infraestructures que han aplicat el mateix sistema de treball col·laboratiu amb l'objectiu d'estalviar costos i ser més sostenibles i eficients.

Des de la seva presència ja ferma al sector AECO, BIM està revolucionant l'enginyeria civil. L'ús d'aquesta tecnologia permet emmagatzemar la informació de les diferents fases de l'obra en un únic model d'informació digital i compartir tot el coneixement que es genera al llarg del cicle de vida de les construccions: disseny, planificació, construcció, ús, manteniment i desconstrucció. El que ajuda a optimitzar els recursos, anticipar-se als problemes, reduir terminis i estalviar costos.

Tres iniciatives d'èxit

Aquesta eina cada vegada és més demandada per grans empreses públiques, com és el cas d'Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, encarregada d'impulsar tres projectes de pes en el transport urbà i interurbà de la comunitat. Un d'ells, tal com ens explica el BIM Manager d'Ayesa Ingeniería, Sergio Casado, en la darrera entrevista de la secció AbiertoXObras de la consultora Espacio BIM (www.espaciobim.com),  va consistir a ampliar la xarxa ferroviària Línia Llobregat-Anoia (L8) amb l'objectiu de donar cobertura amb una manera de transport públic d'alta capacitat a zones de Barcelona d'alta densitat de mobilitat que no disposaven d'un servei ràpid i eficient per a la realització dels desplaçaments metropolitans.

Amb aquesta feina, que va ser adjudicada a l'UTE Valloan (integrada per les enginyeries Ayesa, BACÍ i Eurogeotècnica), s'incrementa la connectivitat entre les diferents xarxes ferroviàries: L1 i L5 de la xarxa de Metro, Línia del Trambaix i Línia del Vallès dels FGC. La xarxa s'ha ampliat en uns 4,1 quilòmetres i s'han habilitat tres noves estacions d'intercanvi en Hospital Clínic, Francesc Macià i Gràcia.

El segon projecte, liderat per Ayesa Enginyeria, va versar sobre el transport urbà, en concret, sobre les parades situades a diverses localitats catalanes. "L'objectiu era adequar els llocs existents a les noves necessitats, així com adaptar la seva accessibilitat per als ciutadans", explica Sonia Rodríguez, coordinadora BIM d'Ayesa, a l'entrevista prèviament mencionada. Entre les actuacions de millora hi havia la reubicació per millorar l'accessibilitat i seguretat, el condicionament de l'entorn de les marquesines i la dotació en les parades dels serveis necessaris, és a dir, de les instal·lacions. "A Ayesa Enginyeria estem convençuts de BIM com a forma de treball diari perquè aporta una sèrie d'avantatges no només en el disseny, sinó també per als clients: els podem lliurar dades que ells poden aprofitar a curt i llarg termini gràcies que nosaltres hem deixat la base, consensuada, per descomptat, amb el client i les seves necessitats," remarca Rodríguez.

Finalment, Eurogeotècnica va ser l'adjudicatària de dotar d'una via ciclista la connexió entre les localitats de Santpedor i Manresa per facilitar la mobilitat sostenible. Aquesta nova infraestructura, que discorre paral·lela a la carretera BV-4501, incrementa la seguretat dels usuaris que decideixen utilitzar aquest mitjà de transport, tal com aclareix Jorge Pardo, BIM Maneger de l'empresa.

En definitiva, tres treballs que confirmen a BIM, conclou Borja Sánchez Ortega, Director de Projectes i Director del Màster BIM Mànager Internacional (+VR) de l'esmentada consultora, "com la metodologia de treball col·laborativa per a la concepció i gestió de projectes d'edificació i obra civil".