Barcelona tindrà més lavabos públics i accessibles i més repartits pels diferents barris de la ciutat. En concret seran 150 els lavabos els que l'Ajuntament instal·larà amb l'objectiu de combatre els problemes de convivència social. Actualment, aquest tipus d'equipaments estan concentrats en zones turístiques, en canvi, barris amb alta presència de persones vulnerables "disposen d'una oferta molt limitada", segons assenyala el grup proposant Barcelona en Comú, que ha tingut el suport dels regidors de Junts, ERC i Vox. Un cop aprovada la proposta per part Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior de l'Ajuntament, el govern municipal haurà d'elaborar un pla que prevegi aquest increment en un termini màxim de tres mesos.
El regidor de BComú, Jordi Rabassa, ha subratllat la importància d'aquests equipaments públics, assenyalant que les necessitats fisiològiques són "una condició necessària de la vida" i que si hi ha multes per a qui les fa al carrer, abans se li ha hagut d'oferir "un lloc" per fer-les. Rabassa ha argumentat que "multar sense oferir alternatives respon a un model que no és preventiu", sinó que és "un model que contesta amb la multa i que és punitiu". La proposta ha estat aprovada amb els vots del grup que l'ha impulsat, Barcelona en Comú, a més dels de Junts, ERC i Vox, i té com a finalitat augmentar una oferta que, segons els Comuns, és "molt reduïda" i que comportarà "una millor higiene pública i una millora de la convivència ciutadana".
Els nous lavabos estaran distribuïts de manera equitativa per la ciutat
Aquests 150 lavabos públics seran autonetejables, accessibles i haurà d’incorporar una eina digital d’accés obert que permeti la seva geolocalització amb els seus horaris, condicions d’accessibilitat i estat de funcionament. "Persones amb mobilitat reduïda, persones trans, persones menstruants, persones embarassades, gent gran i infants, persones amb patologies cròniques o temporals són col·lectius que han de planificar cada sortida de casa en funció dels lavabos accessibles", ha defensat Rabassa. "Es tracta d'un dret tan bàsic com tenir accés a un lavabo digne i accessible" que "avui encara a Barcelona és un privilegi per a moltes persones", ha afegit.
També estaran distribuïts de manera equitativa pel territori, ja que actualment l'oferta està "concentrada en zones turístiques", indiquen els Comuns. Per això, els nous lavabos s'hauran d'instal·lar, prioritàriament, en els districtes i barris amb major concentració de persones vulnerables o allà on la infraestructura sanitària pública sigui més deficient. La proposició aprovada per la Comissió de Presidència estableix que en un termini màxim de tres mesos o abans que s'aprovi definitivament la modificació de l'Ordenança de Convivència.