La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimarts a Mataró (Maresme) un líder d'un dels grups ultres que atien els aldarulls a Torre Pacheco (Múrcia), Deport Them Now UE (Deporteu-los ja), associació d'extrema dreta que té branques en altres països europeus i que advoca per deportar els immigrants als seus països d'origen. Les autoritats també han tancat el canal de Telegram del moviment, en el qual s'havien compartit missatges incitant a la "caça" del magribí.

Fonts policials coneixedores de grups radicals han explicat a EFE que Deport Them Now és una entitat jove, amb presència a Espanya constatada des de tan sols a començaments d'any. Al maig el grup es va donar a conèixer públicament en anar alguns dels seus membres al Remigration Summit 25, la denominada primera cimera per a la "reemigració", celebrada a la ciutat italiana de Gallarate, a prop de Milà, organitzada per l'ultra Andrea Ballarati.

Les forces de seguretat ja sabien de la seva existència per Telegram, on aquest grup té un canal actiu des del qual difon proclames contra els migrants i promou la deportació d'estrangers sota el terme "reemigració", concepte que fan servir partits d'extrema dreta d'Europa. Entre ells, a Espanya: els dirigents de Vox Rocío de Meer i Samuel Guido Princesa van fer servir aquest mateix terme, reemigració, en parlar de repatriar milions d'immigrants als seus països d'origen.

Les fonts policials asseguren que a l'Estat espanyol Deport Them Now compta amb un reduït grup de menys de vint joves que s'ha fet notar a través dels seus missatges a Telegram, amb proclames "greus" però sense gran poder de convocatòria. Aquest grupuscle ultra estaria assentat per la zona de Sabadell (Vallès Occidental), a uns 40 quilòmetres d'on aquest dimarts ha estat detingut a Mataró el jove que respon a les sigles de C.L.F., qui segons la Guàrdia Civil exerciria tasques de direcció dins de l'esmentat moviment i a qui s'investiga per la seva presumpta participació en un delicte d'incitació a l'odi.

Amb aquesta ja són catorze les detencions practicades pels aldarulls racistes ocorreguts a la localitat murciana de Torre Pacheco, que es troba blindada amb més d'un centenar d'agents de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, després de l'agressió patida dimecres passat per un veí de la localitat, jubilat de 68 anys, en mans de tres joves magribins ja detinguts. Les investigacions són coordinades pel Jutjat d'Instrucció número 4 de San Javier (Múrcia) i per la Fiscalia Delegada en matèria de Delictes d'Odi de la Regió de Múrcia.

A més dels grups locals, al voltant d'un centenar d'ultres procedents de diferents països d'Europa han arribat amb tren fins a Múrcia i s'han desplaçat a Torre Pacheco amb autobús en les últimes 24 hores, segons han revelat fonts policials a El Mundo. El dispositiu policial desplegat per tornar l'ordre a la localitat murciana ha permès identificar-los i instar-los a abandonar la localitat. Alguns d'ells procedien d'Itàlia i altres de Romania, i havien estat convocats a través de les xarxes socials per ampliar la cacera antiimmigrants per a aquests dies 15, 16 i 17 de juliol.

Daniel Esteve, 'desokupat' de Torre Pacheco

Qui també es va presentar al municipi murcià amb intenció de sumar-se als aldarulls va ser el conegut ultra Daniel Esteve, líder de Desokupa, que va aparèixer a Torre Pacheco amb 40 persones. El mateix Esteve, figura coneguda de les xarxes socials, ha explicat que en arribar al poble han estat identificats per la policia i escortats cap a fora del municipi "per motius de seguretat". De la mateixa manera, l'abans esmentat diari ha identificat membres joves de grups ultres vinculats al futbol.

El govern espanyol posa límit a les xarxes socials

A més d'aquests grups organitzats, nombrosos usuaris anònims de les xarxes socials han compartit els missatges ultres i han fet crides a participar en els aldarulls racials de Torre Pacheco. Així, el govern espanyol ha convocat de manera urgent les principals plataformes a Espanya —YouTube o Twitter— per exigir una resposta més àgil i contundent en la retirada de continguts que inciten a l'odi. Al juny s'han detectat més de 54.000 missatges d'odi en xarxes socials i, tanmateix, dels continguts reportats pels usuaris, tot just el 8% han estat retirats per les plataformes, i només un 2% ha estat eliminat en menys de 48 hores. Tot, segons dades de l'Observatori Espanyol del Racisme i la Xenofòbia.

La Fiscalia investiga el líder de Vox a Múrcia

Quant a la política institucional, la Fiscalia Superior de la Regió de Múrcia investiga si hi pot haver delicte d'odi en declaracions públiques contra la immigració realitzades pel president regional de Vox, José Ángel Antelo, en relació amb els aldarulls de Torre Pacheco. José Ángel Antelo, en una roda de premsa celebrada aquest dimarts minuts abans de conèixer-se la investigació fiscal contra ell, ha dit que "dir la veritat mai serà un delicte d'odi".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!