Un policia podria anar a presó per les càrregues de l'1-O. Òmnium Cultural exercirà d'acusació popular en el judici d'Enric Sirvent Peguera, l'home que va patir un atac de cor després de ser agredit per un policia durant el referèndum de l'1-O a Lleida i que va morir el 2020 de coronavirus. Les imatges d'aquell primer d'octubre de 2017 al col·legi electoral Centre Cívic la Mariola mostren com els agents segueixen carregant contra els votants mentre un grup intenta reanimar Sirvent a terra. El cas s’ha arxivat diverses vegades, però serà el primer policia espanyol jutjat per un delicte greu i que podria anar a parar a presó en el marc de l'actuació d'aquell dia, ja que fins ara tots ho havien fet per faltes lleus. El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha apuntat que “no poden permetre” que cinc anys després “encara no s’hagi condemnat cap integrant de les forces i cossos de seguretat de l’Estat ni cap responsable polític” per les càrregues policials del referèndum.

Òmnium demana tres anys de presó per al policia

D’altra banda, sosté que el cas de Sirvent “té un gran valor” perquè simbolitza “la persistència” de les víctimes. “L’Enric va morir fa 2 anys, però els seus hereus no han defallit fins a aconseguir seure al banc dels acusats el seu agressor”, ha afegit Antich. L’escrit provisional d’acusació popular de l'advocada Anna Llauradó, sol·licita que es condemni el policia a 3 anys de presó per un delicte de lesions amb l’agreujant de motivació ideològica i de prevalença del caràcter públic de l’agent, indica l'entitat en una nota. Segons el que apunta l'acusació, la policia va clavar puntades de peu a la víctima i cops de porra, i mentre el reanimaven després de patir l'atac de cor, els agents van seguir amb les càrregues, tot dificultant que l'ambulància assistís Sirvent.

Acusen la Fiscalia d'ignorar els drets de la víctima

El jutjat d’Instrucció número 4 de Lleida ha dictat dos cops l’arxivament de la causa amb el suport de l’Advocacia de l’Estat i la Fiscalia i, en tots dos casos, l’Audiència Provincial s’hi ha oposat. Òmnium denuncia que, durant tot el procediment, tant l’Advocacia de l’Estat com la Fiscalia han tingut una conducta “centrada a obstaculitzar la instrucció i la investigació”. De fet, segons l’entitat, la Fiscalia ha ignorat de forma reiterada els drets de la víctima, “oposant-se permanentment a la pràctica de diligències d'investigació, posant bastons a les rodes durant tota la instrucció i actuant com a defensa dels policies investigats”.