Els Mossos d’Esquadra tenen com a objectiu la guerra contra l’assetjament escolar, que molts cops, té l’origen en discriminació per motius de sexe, creença o ideologia. Per fer-ho, la policia de Catalunya ha posat en marxa una prova pilot per tal de formar nens i nenes de primer i segon d’ESO per tal de convertir-los amb l’enllaç entre els seus companys, davant de possibles casos d’assetjament, i el tutor i un agent dels Mossos de referència, el que toqui de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat (ORC) segons la comissaria més propera. Segons ha explicat la portaveu del cos, la inspectora Montserrat Escudé, aquest taller que busca prevenir conductes delictives relacionades amb l’assetjament escolar es va iniciar a principis del curs 2021-2022 a tot el territori català i té com intenció que un dels alumnes d’aquest centre adquireixi un major protagonisme en el moment de transmetre el missatge contra aquest tipus de violència, verbal i física, que es poden donar als centres educatius.

Els alumnes, que reben formació per part dels Mossos d’Esquadra, es converteixen en l’enllaç, d’igual a igual, entre els alumnes i també amb els tutors i agents dels Mossos, per tal d’abordar, en un primer nivell, aquestes agressions o insults. Els Mossos esperen que amb aquests alumnes, que preveu que arribin a 190 a finals de curs, en diversos centres de tot Catalunya, les víctimes se sentin més confiades de posar en coneixement els problemes que puguin patir en l'àmbit educatiu, sobretot, en les conductes d’odi i discriminació.

Els Mossos reclutaran aquests alumnes de manera coordinada amb el centre, segons han explicat fonts de la policia catalana. D’aquesta manera s’intenta tenir més impacte sobre els joves estudiants, més enllà de la xerrada freda que ja es fa, amb agents uniformats, un cop a l’any, i que ha demostrat que no acaba de penetrar entre els alumnes. “No és objectiu combatre els grans discursos d’odi; hem d’anar a les coses més planeres, més habituals, que poden ser molt perjudicials en el dia a dia”, assegura la inspectora.

Nens ‘policia’ contra l’assetjament escolar

Aquests nens ‘policia’ rebran formació per part dels agents experts en la prevenció d’aquest tipus de delictes i hi tindran contacte directe per si reben informació per part dels seus companys de classe o alumnes més petits. La prova es va iniciar a l’escola Santiago Sobrequers i Vidal de Girona amb bons resultats, havent pogut arribar sobre un grup de 90 alumnes. Durant aquest curs s’espera fer xerrades per posar en marxa aquest enllaç en 38 centres del territori, reclutar 190 nens ‘policia’ i impactar sobre 1.000 alumnes. Els Mossos esperen anar valorant l’evolució d’aquesta prova pilota durant els anys vinents i poder-lo reproduir per tot Catalunya.

Aquesta prova pilota l’ha explicat la inspectora el dia que la policia catalana ha donat detalls dels delictes d’odi i discriminació per raó de sexe, religió, ideologia i nacionalitat que han investigat els Mossos d’Esquadra durant l’any 2021. D’aquestes dades s’ha posat en relleu que més del 10% de les víctimes d’aquests tipus de delicte són contra menors d’edat, un fet que ha fet també focalitzar accions com aquesta als instituts i escoles de Catalunya.

Cada any més delictes d’odi

L’escalada de delictes contra persones homosexuals i transgènere s’han disparat, exponencialment, des de 2015. L’augment de 2020 a 2021 és del 50% en aquest tipus de delictes. Se n’han denunciat més de 200 durant tot l’any passat a Catalunya.

Per tots aquests delictes, no només els LGTB-fòbics, també els de discriminació per orientació política -que pugen en relació 2020, però que no arriben a nivells de 2017-, nacionalitat, sexe o religió s’han detingut 116 persones i se n’han denunciat 330 més. La majoria són homes joves, tot i que la policia catalana no n’ha volgut facilitar la seva nacionalitat, assegurant que no és rellevant.