Catalunya s'enfronta a un gener calent amb les vagues de sanitat i educació. El segon trimestre escolar comença amb la vaga de docents fixada pels dies 25 i 26 de gener, els mateixos dies en els quals els sindicats sanitaris han convocat aturades. Ha sigut aquest dilluns quan CSIF s'ha adherit a la convocatòria de Metges de Catalunya per reclamar millores laborals, mentre que la Intersindical s'ha sumat a la protesta del sector sanitari amb mobilitzacions els dies 24 i 25. Per la seva banda, el Govern encara no té acord per als pressupostos i no ha aconseguit calmar els ànims de professors i sanitaris —que estan molestos en veure que no arriben les millores demanades després dels esforços d'adaptació durant la pandèmia de la covid.

El principal sindicat de metges de Catalunya va ser el primer a moure fitxa, i el 28 de novembre ja va anunciar una vaga per al 25 i 26 de gener. Va actuar amb antelació per donar dos mesos de marge a un possible acord amb el Departament de Salut, però la data s'apropa i el sindicat mèdic encara considera insuficients les mesures posades sobre les taules de negociació dels convenis de l'Institut Català de Salut (ICS) i del Siscat (la xarxa de centres concertats). 

La vaga de sanitat

Va ser a la taula del Siscat on les tres patronals que tenen concerts amb el Servei Català de la Salut (la Unió Catalana d'Hospitals, el Consorci de Salut i Social de Catalunya i l'Associació Catalana d'Entitats de Salut) el 23 de desembre van signar un preacord per al nou conveni amb els sindicats que sumen majoria (CCOO, UGT i Satse), però Metges de Catalunya se'n va desmarcar. També queda pendent un acord que es preveu difícil a la taula de l'ICS (que gestiona vuit hospitals catalans i la gran majoria dels centres d'atenció primària) i altres reivindicacions del principal sindicat dels metges, que van més enllà dels convenis: la manca estructural de facultatius, la desburocratització de la feina, la sobrecàrrega de les agendes de visites o revertir les retallades del 2010.

Coincidint amb la vaga de metges, també ha cridat a la mobilització per als mateixos dies la Taula Sindical de Sanitat de Catalunyaintegrada per vuit sindicats minoritaris de tota mena de personal sanitari: CATAC-CTS-IAC, CGT Alt Camp i Conca de Barberà, SAE, FTC-IAC, USOC, FAPIC, Coordinadora Obrera Sindical (COS) i Infermeres de Catalunya. Per la seva banda, la Intersindical ha convocat una altra vaga per als dies 24 i 25 de gener.

La vaga d'educació

El sindicat de professors USTEC-STEs ha escollit els mateixos dies que la vaga de metges per fer una crida a una aturada dels docents, tot al·legant que educació i sanitat són "dos pilars" de la societat que haurien de ser prioritaris per al Govern. L'actual curs escolar estava predestinat a començar amb vagues, però els sindicats i el Departament d'Educació l'1 de setembre van arribar a un acord in extremis que incloïa algunes de les reivindicacions. La condició era seguir negociant la resta d'afers pendents, com ara la reversió de les retallades del 2010. Educació ha posat sobre la taula algunes mesures en aquesta línia, si bé UCTEC les ha considerat insuficients i veu difícil arribar a un acord per desconvocar la vaga (que sembla que també secundarà la CGT).

Ha estat aquest dilluns quan el conseller Josep Gonzàlez-Cambray ha assegurat que "no entén" la vaga d'ensenyament en mig de les negociacions i ha dit que no està decidit el dia d'inici del curs 2023-2024, cosa que es farà un cop acabi l'avaluació de l'avançament. La portaveu d'USTEC-STEs, Iolanda Segura, ha reconegut que el sindicat no té "gaires esperances" d'acostar postures amb Educació per evitar la vaga del 25 i 26 de gener. De fet, ha considerat que les meses sectorials celebrades fins ara han estat una "pèrdua de temps".