La vaga de metges convocada el passat dilluns per al 25 i 26 de gener suma més professionals del sector. Infermeres, auxiliars, tècnics, psicòlegs, farmacèutics i altres professionals de la salut faran vaga el proper gener, seguint la convocatòria del sindicat majoritari del sector, Metges de Catalunya (MC). Així ho ha comunicat la Mesa  Sindical de Sanitat de Catalunya, formada per organitzacions minoritàries que representen totes les categories professionals del sector. La protesta s'enfoca en denunciar la "situació límit" que viu el sistema sanitari català, la sobrecàrrega del sistema assistencial o la manca de personal són alguns dels pilars de la mobilització. 

🏥 Vaga de Metges a Catalunya 2023: tots els detalls de l'aturada del 25 i 26 de gener

Tanmateix, hi ha altres reivindicacions que estaran sobre la taula en aquestes protestes , segons apunten el conjunt de sindicats. Per exemple, equiparar les condicions laborals del personal del sistema públic amb independència del prestador; establir ràtios adequades entre professionals i usuaris i planificar les places sanitàries per donar resposta a les jubilacions dels pròxims anys i a altres necessitats. Segons va anunciar el sindicat Metges de Catalunya, la vaga es preveu que afecti  a tots els centres sanitaris, des de l'atenció primària fins als hospitals. El passat diumenge, el sindicat ja va anunciar que preparava una gran mobilització d'avant de la situació del sistema sanitari català, la qual titllen "insostenible".

Salut comprèn les queixes 

Des de la Conselleria de Salut s'ha compartit part del diagnòstic que fan els professionals de la salut sobre l'estat actual del sistema català. El dimarts passat, el subdirector del CatSalut, Alfred Garcia, va assegurar que Salut "comparteix" moltes de les reivindicacions dels metges. Garcia va reconèixer que calen canvis en el sistema sanitari català que el faci "més fort i atractiu". A més, es va mostrar agraït amb el sindicat per programar la vaga al mes de gener, deixant un gran marge per negociar i en un moment en què s'espera haver superat el pic de covid i grip que afecta actualment la societat catalana.

A més, Manuel Balcells, el conseller de Salut, ha considerat que el termini de dos mesos és suficient per a la preparació de convenis col·lectius tant per a l'Institut Català de la Salut com per als centres sanitaris concertats en què es podrà donar resposta a les demandes.

Per altra banda, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, també s'ha pronunciat sobre la vaga de facultatius convocada pel pròxim mes de gener. Padrós ha remarcat que la funció de la institució que presideix no és secundar o no les mobilitzacions, però si assenyalar la situació que es denuncia. El doctor ha estat taxatiu: "Cal una transformació del model sanitari".