La Intersindical ha convocat per als propers 24 i 25 de gener una vaga de tot el sector sanitari i sociosanitari de Catalunya, tant el públic com el concertat. El segon dia d'aquesta convocatòria coincidirà amb el primer dia de l'aturada ja anunciada pel sindicat Metges de Catalunya i la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya del 25 i 26 de gener. Les reclamacions són similars: més plantilla, millores retributives i més inversió. Segons Nèstor Sastre, coordinador de la Intersindical a l'àmbit sanitari, calen "menys paraules i més fets" per part del Departament de Salut, i sobretot més finançament. La Intersindical no és dels sindicats majoritaris, però té certa força entre el personal d'infermeria i administratiu. Paral·lelament, el sindicat CSIF també s'ha sumat a la vaga de sanitaris convocada per al 25 i 26 de gener. Segons concreta el sindicat, la convocatòria afecta l'atenció primària, la continuada i urgent, la domiciliària, l'hospitalària, la prehospitalària i emergències, salut mental, atenció sociosanitària, atenció residencial i atenció d'emergències del 061. També afectarà el personal estatutari, el laboral, el funcionari i el que està en formació especialitzada que presta serveis a la xarxa pública i a tots els centres assistencials de titularitat privada.

Vaga del sector sanitari el 24 i 25 de gener

La Intersindical justifica la vaga de tots els sanitaris perquè "els problemes a la sanitat catalana no són exclusius d’un únic col·lectiu ni d’un únic sindicat", i asseguren que tots els professionals sigui quina sigui la seva categoria laboral pateixen la situació. Segons Sastre, la pujada salarial pactada entre Salut, les patronals, UGT, CCOO i SATSE "amaga una profunda baixada de les retribucions de tot el sector públic a causa de la pujada continua de l’IPC". Amb una pujada de l’IPC interanual del 10% la pujada d’enguany ha sigut tan sols del 3,5% i les "raquítiques pujades pactades pels anys vinents no arribaran ni a cobrir la pujada de l’IPC d’enguany", segons el sindicat. Si les negociacions dels dies vinents avancen, la Intersindical no descarta desconvocar la vaga. També consideren necessari l’inici d’un cicle de mobilitzacions que han de culminar amb vagues. "Tenim una sanitat completament desbordada i tot el personal pateix el col·lapse i el desgast. Calen mesures urgents i contundents per salvar la sanitat pública catalana. La precarització constant i les males condicions laborals ens aboquen a l’absolut fracàs i totes les forces sindicals hem d’unir esforços o ens enfonsarem i això repercutirà en la qualitat assistencial", diu el sindicat en un comunicat.

Què reclama la Intersindical?

Les propostes de millora concretes per part de la Intersindical inclouen més dotació de personal i baixada estructural de ràtios efectives; despesa sanitària per càpita homologable als països de l’entorn europeu; recuperació del poder adquisitiu i drets anteriors a les retallades; jubilacions voluntàries totals o parcials i incentivades als 60 anys; dignificació de totes les categories laborals i del personal MIR i EIR per no utilitzar-los com a "mà d'obra barata", i reconeixement de la categoria A1 al personal d’infermeria, aturar i revertir les privatitzacions, retorn a la jornada 35 hores setmanals d'abans de les retallades, recuperació dels Fons d’acció social i dels 9 dies d’assumptes personals; un sistema d’ingrés just, posar fi als retards injustificables en resoldre els processos selectius, més seguretat davant les agressions als centres de treball i un itinerari de carrera professional just per a tots els col·lectius. ​Sastre ha admès que l'increment de plantilla s'haurà de fer amb professionals extracomunitaris, ja que les condicions laborals d'aquí fa que molts sanitaris catalans marxin a treballar a l'estranger i no hi hagi prous nous professionals sortint de les universitats i els centres educatius.