El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, s'ha mostrat sorprès per la convocatòria de vaga dels sindicats de l'ensenyament. En declaracions a TV3 aquest dilluns, el titular d'Educació ha recriminat a l'USTEC que "no s'entén" una nova vaga enmig de les negociacions i "a punt de signar-se un acord amb els darrers serrells". Ambdues parts han estat negociant durant setmanes sobre com s'havia de revertir les retallades que havien quedat fora de l'acord assolit l'1 de setembre passat, just abans de l'inici del curs 2022-2023. Cambray ha defensat que la ciutadania no comprendrà aquesta mobilització, prevista per al 25 i 26 de gener, i ha reivindicat que el que necessita el sistema és "tranquil·litat". D'altra banda, ha garantit que s'aniran cobrint les vacants de docents que hi ha a l'inici del trimestre i ha anunciat que "de forma voluntària" un professor de secundària podrà ampliar l'horari per cobrir-les. Ha explicat també que no està decidida la data d'inici del curs vinent i que es donarà a conèixer un cop s'acabi l'avaluació de l'avançament.

Per la seva banda, la portaveu d'USTEC-STEs, Iolanda Segura, ha reconegut que des del sindicat no tenen "massa esperances" a acostar postures amb Educació per evitar la vaga del 25 i 26 de gener. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha considerat que les meses sectorials celebrades fins ara han estat una "pèrdua de temps". Malgrat tot, ha dit que continuaran negociant i acudiran a la pròxima reunió. Segura ha reconegut que les trobades amb Educació han estat "més cordials" que durant el curs passat, però ha retret que continuen sense tenir resposta a la seva contraproposta sobre la recuperació dels estadis i la concreció d'altres mesures, com per exemple les pressupostàries per al 2023.

L'avançament del curs escolar, sota avaluació

Educació continua amb l'avaluació externa de l'avançament del curs escolar i les mesures relacionades. En aquest sentit, Cambray ha dit que en les setmanes vinents compartirà amb els membres del Consell Escolar de Catalunya els resultats d'aquesta avaluació i es decidirà "conjuntament" la millor manera d'avançar el curs vinent. En línies generals, ha apuntat que l'avaluació conclou que avançar l'inici del curs és una bona mesura, però ha afegit que cal veure com es continua portant a la pràctica millorant-ne, "si s'escau", el desplegament. D'aquesta manera, el titular de la conselleria ha fet al·lusió a la decisió de l'any passat de cobrir amb monitors les hores de les tardes de setembre per garantir l'horari escolar habitual. Cambray ha assegurat també que es posaran "tots els mitjans possibles" per ampliar l'oferta de places d'escoles bressol allà on faci falta, tot i que ha recordat que aquesta és una competència municipal. En aquest sentit, no ha descartat, com ja ha fet altres vegades, que aquesta oferta per als nens d'entre 0 i 3 anys pugui entrar en instal·lacions d'escoles, com ja passa en alguns casos.

El català a les aules

Quant al català a l'escola, ha reiterat la "incomprensió" davant les decisions dels tribunals de continuar aplicant el 25% del castellà, o de treure el percentatge, però deixar la mesura, en aquells centres on ja s'estava aplicant. En aquest sentit, ha defensat que des de l'impuls del nou marc normatiu, aquesta mesura no s'ha aplicat a cap més aula nova. Pel que fa als comptes de la Generalitat per al 2023, el conseller d'ERC s'ha mostrat convençut que hi haurà pressupostos "aviat".