Els sindicats d'Educació reprenen les protestes i han convocat dues jornades de vaga, el 25 i 26 de gener del 2023 a escoles i instituts de Catalunya. La protesta coincideix amb la vaga convocada per Metges de Catalunya a tots els centres sanitaris, que té el suport de tot el personal sanitari. La comunitat educativa reprèn així les protestes que va protagonitzar a principis d'aquest any després que no haver arribat a cap acord amb el Departament d'Educació. Ambdues parts han estat negociant durant setmanes sobre com s'havia de revertir les retallades que havien quedat fora de l'acord assolit l'1 de setembre passat, just abans de l'inici del curs 2022-2023. 

La portaveu d'Ustec, Iolanda Segura, ha remarcat que l'educació i la sanitat són dos pilars en què el Govern hauria d'invertir, i ha afirmat que fer coincidir les vagues reflecteix una "defensa dels serveis públics". La portaveu retreu a la Generalitat que l'educació i els seus treballadors no són una "prioritat". 

 

Demandes dels sindicats

Sindicats i conselleria van acordar l'1 de setembre passat negociar per avançar en la reversió de les retallades. Així, durant aquest darrer trimestre de l'any han celebrat reunions negociadores que han finalitzat sense acord i que han portat el sindicat a convocar la vaga. Educació va proposar als sindicats recuperar des del desembre del 2023 el cobrament del primer estadi del complement d'antiguitat al cap de 6 anys en lloc dels 9, com passa des del 2012. La mesura no va convèncer els sindicats, que van presentar una contraproposta, de la qual asseguren no han obtingut resposta.

Retirada del nou calendari escolar

Una altra de les demandes del col·lectiu és la retirada de l'avançament del calendari escolar que s'ha iniciat en aquest curs perquè "ha estat un desori" i "no té cap sentit que reduïm les vacances d'estiu amb les altes temperatures", ha dit Andreu Mumbrú, que ha demanat "blindar el mes de juliol per a la formació dels professors i els primers dies de setembre per organitzar el curs".

El sindicat també reivindica un pacte d'estabilitat del personal interí a partir d'un concurs restringit, la reducció lectiva en dues hores per als professors majors de 50 anys, la retirada del decret de plantilles i que la inversió en educació arribi al 6% del PIB català, a més de l'equiparació salarial dels professors d'FP i els de secundària.