Convocada una vaga de metges a Catalunya els dies 25 i 26 de gener de 2023 que afectarà tots els centres sanitaris en l'atenció primària, siguin concertats o públics, i considerant també els hospitals. El sindicat Metges de Catalunya (MC) anunciava així després de l'inici de la 'vaga de guàrdies' a l'Hospital de Mataró i fonamentant-se en 54.000 signatures de suport aquesta aturada partint d'un sistema sanitari català que necessita grans —i "històriques"— mobilitzacions per resoldre la "insostenible" situació actual, i és que la continuïtat del servei públic perilla davant els problemes d'accessibilitat i les llargues llistes d'espera. A continuació, et detallem tot el que cal saber sobre la vaga de Metges de Catalunya del 25 i el 26 de gener 2023 per tal que no perdis detall.

🏥 Infermeres, auxiliars i la resta de personal sanitari se suma a la vaga de metges a Catalunya

Vaga de Metges de Catalunya 2023 el 25 i 26 de gener: tot sobre la convocatòria

"Som aquí per anunciar-vos l'inici de mobilitzacions per part de Metges de Catalunya els propers 25 i 26 de gener del 2023, en forma de dues jornades de vaga", anunciava el 28 de novembre Xavier Lleonart, el secretari general del sindicat majoritari entre els facultatius. Ho feia en una roda de premsa a Barcelona en la qual, també, advertia que si aquesta aturada no produeix l'efecte esperat se'n convocaran més. L'objectiu principal és revertir la situació inadmissible a què es veuen subjectes tant treballadors com ciutadans que cerquen assistència en els serveis sanitaris catalans, deixant la porta oberta al diàleg per millorar les seves condicionals laborals, però advertint que "per última vegada" allarguen la mà deixant marge de maniobra entre la convocatòria i l'aturada real. El gremi ha advertit que cerca en aquesta mobilització "el motor de la reconstrucció del sistema".

Els motius rere la vaga de Metges de Catalunya del 25 i 26 de gener de 2023

La vaga a la qual el sindicat de Metges de Catalunya ha instat els facultatius a ser partícips els pròxims 25 i 26 de gener de 2023 neix d'una situació precària, complexa i absolutament inassumible per a un servei públic —encara que també s'inclouen les necessitats dels centres privats— de salut que no està funcionant correctament ni per als treballadors ni per als pacients. Les denúncies dels professionals es van fer paleses amb la presentació al Parlament d'un total de 54.000 signatures de suport vers un decàleg de mesures urgents per a revertir la tessitura actual. Davant d'aquest malestar i indignació, "enorme" segons paraules dels responsables del gremi, per la fallida organitzacional, els metges no han rebut "cap resposta, ni decidida ni concreta". Jordi Cruz, el president del sindicat, explicitava: "Ho hem donat tot i no hem rebut res".

vaga guardies mataro
L'Hospital de Mataró ja iniciava una 'vaga de guàrdies' el passat 16 de novembre. / ACN

I és que tot i que la situació no és, ni de bon tros, cosa nova, són diversos els motius pels quals aquesta vaga de metges a Catalunya de 2023 es durà a terme. Se'n destaquen els següents;

  • En els pròxims 10 anys, es preveu la pèrdua de nou mil metges que es jubilaran, alguns de manera anticipada per no poder suportar la pressió, a la sanitat catalana. El 60% dels metges residents fent el MIR es plantegen marxar a l'estranger davant els precaris contractes i les diferències salarials dels facultatius de Catalunya amb els d'altres països com França o Alemanya.
  • Unes llistes d'espera inacceptables que duren per setmanes i, fins i tot, mesos en funció del professional de la medicina al qual es requereixi acudir. Ja s'està treballant a posar-hi remei amb la injecció dels 1.000 milions d'euros de "fons covid" del 2022 que es destinaran a ser partida estructural del sistema de salut.
  • Tant l'augment de casos de COVID-19, així com de grip i bronquiolitis, continuen pressionant i col·lapsant les consultes i les UCI als centres sanitaris catalans. Els nivells epidèmics segueixen "molt alts" i la repercussió assistencial és molt important.

Dos mesos de marge per negociar amb Metges de Catalunya abans de la vaga

La convocatòria de la vaga de metges a Catalunya dels propvinents 25 i 26 de gener suposa un ampli marge de negociació considerant que l'aturada queda anunciada des del novembre. És a dir, hi ha dos mesos al davant i en aquest procés, Metges de Catalunya s'ofereix a funcionar directament com a "interlocutor imprescindible i necessari" per millorar les condicions laborals i retributives dels facultatius, alhora que les necessitats d'atenció sanitària que els ciutadans reclamen i no s'estan podent assolir de manera adient. Manuel Balcells, el conseller de Salut, ha considerat que el termini de dos mesos és suficient per a la preparació de convenis col·lectius tant per a l'Institut Català de la Salut com per als centres sanitaris concertats en què es podrà donar resposta a les demandes.