El coronavirus ha provocat un terrabastall en diferents nivells. I malgrat que el confinament ja s'ha aixecat i estem en plena fase de represa, algunes coses encara es mantenen, com la distància de seguretat o l'ús de les mascaretes. En això últim, els països asiàtics porten cert avantatge. 

Potser precisament per això, fa temps que exploren en com comunicar-se amb les mascaretes posades. L'startup Donut Robotics ha desenvolupat el que es podria anomenar una mascareta intel·ligent que es col·loca davant d'aquesta i es connecta als dispositius mòbils per Bluetooth. Això permet comunicar-se sense necessitat d'haver-se d'apropar el telèfon a la cara.

Però a més de fer això, la C-Mask també permet transcriure la parla en missatges de text i fer traduccions del japonès a vuit idiomes. També permet amplificar la veu de la persona que porta l'utensili.

 

mascareta donut robotics

Captura mascareta Donut Robotics

Aquestes mascaretes, però, no seran precisament barates. De moment, se'n faran 5.000 unitats i es vendran al Japó per uns 36 euros. Amb el temps, l'empresa pretén ampliar les seves vendes a la Xina, els Estats Units i Europa, segons explicaven els seus responsables al canal rus RT.

"Hem fet servir la tecnologia per crear un producte que respongui a com el coronavirus ha canviat la societat", explicava el director executiu de Donut Robotics, Taisuke Ono.

Mascaretes transparents

Que les mascaretes han arribat per quedar-se (de moment) és un fet. Una bona mostra d'això és que fa unes setmanes, sortia a la llum la intenció de tirar endavant la primera mascareta íntegrament transparent.

Ara bé, la mascareta estarà destinada en una primera etapa al personal sanitari. El propòsit del nou producte és millorar la relació entre el personal mèdic i els pacients, en particular grups fràgils com nens, ancians i persones discapacitades.

L'Escola Politècnica Federal de Lausana (EPFL) treballava des de fa dos anys en aquesta màscara i l'etapa final del seu desenvolupament ha coincidit amb la pandèmia de coronavirus, cosa que ha fet que la seva utilitat sigui encara més rellevant i el finançament per començar la seva producció hagi estat fàcil d'obtenir.

 

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat