La primera màscareta íntegrament transparent ha entrat aquesta setmana en fase de producció, tal com ha anunciat l'Escola Politècnica Federal de Lausana (EPFL), on s'ha desenvolupat. La mascareta estarà destinada en una primera etapa al personal sanitari. El propòsit del nou producte és millorar la relació entre el personal mèdic i els pacients, en particular grups fràgils com nens, ancians i persones discapacitades.

La institució acadèmica i d'innovació suïssa treballava des de fa dos anys en aquesta màscara i l'etapa final del seu desenvolupament va coincidir amb la pandèmia de coronavirus, cosa que ha fet que la seva utilitat sigui encara més rellevant i el finançament per començar la seva producció hagi estat fàcil d'obtenir.

Trobar el material adequat ha estat un dels esculls més importants que va haver de superar-se. Per a això l'EPFL va anar al Centre d'Investigació de Materials de Suïssa i en conjunt van desenvolupar un material compost en gran part de biomassa.

 

El propòsit del nou producte és millorar la relació entre el personal mèdic i els pacients, en particular grups fràgils com nens, ancians i persones discapacitades.

L'EPFL relata en un comunicat que la inspiració inicial va provenir d'una antiga comptadora de contes activa a l'Hospital de Ginebra, que lamentava que els nens greument malalts, i en presència dels quals l'ús d'una màscara era obligatori, no poguessin veure les expressions del seu rostre.

El projecte va ser presentat per dos científics de l'EPFL al director d'un dels seus centres de tecnologia, Klaus Schonenberger, qui va ser especialment sensible a la idea per l'experiència que havia tingut en el context de la lluita contra l'epidèmia d'ebola de 2015 a Africa occidental.

Després de dos anys d'estudis i proves, els participants en el projecte de l'EPFL van donar amb un tipus de polímer a partir del qual van crear una membrana en el qual les fibres estan unides de tal manera que deixen espais de 100 nanòmetres (igual que a les màscares quirúrgiques) que deixen passar l'aire, però filtren els virus i bacteris.

Davant la preocupació ecològica que provoca el fet que, com les quirúrgiques, aquestes màscares transparents també tindran un sol ús, l'EFPL va precisar que el 99 dels materials utilitzats són derivats de biomassa i que es continua treballant perquè siguin totalment ecocompatibles.

La producció començarà després que el projecte rebés una inversió de gairebé un milió d'euros. Altres ofertes de finançament van seguir, però la institució ha decidit no acceptar-les de moment i centrar-se a la producció per als establiments mèdics.

Els dentistes també han mostrat interessats per aquesta original màscara, a la que s'ha dit HelloMask.